Šoen: Insistiraćemo na novim formama saradnje s Vladom; Bojanić: Bićemo vam partner i zaštitnik vaših biznisa

Šoen je na godišnjoj Skupština Savjeta, koja je održana u hotelu Hilton, kazao da su u toj organizaciji suočeni sa ogromnim izazovima koje je direktno pokrenula svjetska pandemijska kriza, kao i sa onima koji su postojali ranije, a koji su se zaoštravali tokom godine

2144 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković

Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Kristof Šoen, i dodao da njegove članice namjeravaju da nastave da šire poslovanje i realizuju nova ulaganja u velikom broju sektora.

Šoen je na godišnjoj Skupština Savjeta, koja je održana u hotelu Hilton, kazao da su u toj organizaciji suočeni sa ogromnim izazovima koje je direktno pokrenula svjetska pandemijska kriza, kao i sa onima koji su postojali ranije, a koji su se zaoštravali tokom godine.

“Još jednom želim da ukažem na našu posvećenost saradnji s crnogorskom Vladom i administracijom u narednom periodu”, rekao je Šoen. Prema njegovim riječima SSICG, koji broji 43 članice, se od osnivanja 2009. godine do danas rukovodi istim setom principa – dosljednost, transparentnost, jednakost i predvidljivost.

“Ove vrijednosti su danas važnije nego ikad”, poručio je Šoen.

On je kazao da će Savjet u narednoj godini nastaviti sa redovnim aktivnostima koje je sprovodio ove godine. Šoen je, kada je u pitanju objavljivanje Bijele knjige, kazao da će Savjet nastaviti saradnju s Vladom i drugim organizacijama.

„Nastavićemo sa radom naših radnih grupa kako bismo insistirali na izmjenama i dopunama propisa i određenim poboljšanjima“, dodao je Šoen.

Ova godina je, prema njegovim riječima, bila posebno teška, ne samo zbog pandemije koronavirusa, već i političke situacije.

„Moramo da nastavimo dalje i vidimo kako i na koji način da sarađujemo sa novom Vladom. Mi ćemo insistirati na nekim novim formama saradnje s Vladom kako bi ostvarili naše ciljeve“, saopštio je Šoen.

Ministar za kapitalne investicije, Mladen Bojanić, rekao je da će svi domaći i strani investitori u Vladi imati punu institucionalnu podršku.

“Bićemo vam partner i zaštitnik vaših biznisa, kako bismo učinili ovaj prostor još atraktivnijim za strane i domaće investitore”, poručio je Bojanić.

On je ocijenio da su se investitori, kada je u pitanju Crna Gora, u prethodnom periodu suočavali sa problemima u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

“Svaki stani investitor koji dođe u Crnu Goru sa željom da investira s pravom zahtijeva punu vladavinu prava i želi da mu obezbijedimo zdravu konkurenciju tako što ćemo svesti na najmanju moguću mjeru, ako ne i u potpunosti iskorijeniti, korupciju”, rekao je Bojanić. On je najavio da će u okviru Ministarstva biti formirano posebno specijalno odjeljenje za borbu protiv korupcije kojem će moći da se obrate i investitori. Bojanić je saopštio da investitori s pravom očekuju i efikasnost kompletne državne uprave.

“To je jedna od naših politka koje ćemo da sprovodimo. Takođe, siguran sam da vam je do sada problem pravila nepredvidljivost poreske, carinske i ukupne fiskalne politike”, rekao je Bojanić.

On je naveo i da su se prostorni planovi i tehničke dozvole u vezi sa gradnjom dugo čekali, što je uticalo na usporavanje radova određenih investitora ili ih je tjeralo da se povuku.

Bojanić je rekao da u Ministarstvu smatraju da je najviše krupnih kapitalnih investicija za Crnu Goru potrebno u drumskoj infrastrukturi i energetici.

“To je nešto što bi trebalo da pokrene crnogorsku ekonomiju, odnosno to su, uslovno rečeno, javni radovi. Svakako se tu otvara prostor i za mali i srednji biznis, koji u ovom momentu, ipak, teško da može da bude gerator razvoja, ukoliko imamo problema u infratrukturnim stvarima”, zaključio je Bojanić.

Godišnjij Skupštini SSICG prisustvovali su i ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Bonus video: