dostavili dopis parlamentu

Penzioneri KAP-a traže prijem kod Bečića

„Da je bivša Vlada bezuslovno sprovela naš zakon ne bismo mi naše pravo i pravdu tražili sedam i po godina po ulicama Podgorice", navodi se u dopisu Skupštini

2279 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) tražili su prijem kod predsjednika Skupštine, Alekse Bečića, kako bi mu iznijeli sve pojedinosti u vezi sa lex specialis zakonom za otpremnine i njegovim nesprovođenjem.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da je dopis dostavljen i potpredsjednicima Skupštine, Branki Bošnjak i Strahinji Bulajiću.

„Da je bivša Vlada bezuslovno sprovela naš zakon ne bismo mi naše pravo i pravdu tražili sedam i po godina po ulicama Podgorice, nego nas je na to natjerala jedna odnarođena korumpirana vlast koja je neodgovorno i nezakonito blokirala realizaciju naših zakona radi interesa pojedinca ili grupe“ navodi se u dopisu Skupštini.

Raković je u dopisu naveo da je zakon o otpremninam od 5,45 miliona eura legalno usvojen 2015. godine u Skupštini.

„Interes pojedinca ili grupe kada je u pitanju KAP i 420 penzionera se vidi kroz uvođenje stečaja i privatizacije, jer se oni u tome nijesu skrivali. Imali su odluke korumpiranih institucija sa kojima su legalizovali pljačku i zato treba Skupština to da stavi na dnevni red i preispita“, smatraju penzineri KAP-a.

Oni žele da sa predstavnicima u Skupštini razgovaraju o realizaciji njihovih legalno donešenih zakona u Skupštini i da im približe kroz kakvu korupciju su prošli.

„Vlada nije realizovala zakone, a Skupština nije prema odgovornima procesuirala krivične prijave i na taj način ohrabrila predstavnike Vlade u neizvršavanju skupštinskih odluka“, naveo je Raković.

Vlada je, kako je dodao, za nerealizaciju njihovih zakona uz neodgovoran i nezakonit rad navodila da je zakon diskriminatorski u odnosu na one radnike koji nijesu na nivou Crne Gore dobili otpremnine.

„Nekoliko puta je Vlada pokušavala da preko Skupštine ostvari izmjenu zakona u čemu nije uspjela, jer je Skupština čvrsto ostala na stanovištu da se zakon po tom osnovu ne može mijenjati“, dodao je Raković.

Radnici KAP-su su u zahtjevu zamolili da se za sve preostale radnike Crne Gore kojima nijesu isplaćene plate, porezi, doprinosi i otpremnine donesu odluke ili zakon za njih da im se isplate po važećim aktima njihovih firmi, jer kada je bivša vlast privatizovala, uvodila stečaj ili proglašavala bankrot njihovih firmi, uzimala je pravo i pravdu u svoje ruke i njih ostavljala na ulici.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

On je kazao da im se u traženju njihovih prava u trajanju od sedam i po godina nijednom nije oglasio nijedan sindikat, jer to nisu sindikati koji predstavljaju njih nego Vladu, kao nijedna organizacija za ljudska prava.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.