PKCG: Nove mjere ugrožavaju turističku i ugostiteljsku privredu

„Privrednici smatraju da primjenu epidemioloških mjera kojima se de facto uvodi lockdown, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju turističkih poslenika“, navodi se u saopštenju PKCG

8486 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Nove mjere Ministarstva zdravlja, donijete u susret predstojećim praznicima, ugrožavaju zimsku turističku sezonu, ocijenjeno je iz Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su naveli da su svjesni opasnosti koje nosi koronavirus i da samo odgovorno ponašanje građana može dati pozitivne efekte.

„Privrednici smatraju da primjenu epidemioloških mjera kojima se de facto uvodi lockdown, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju turističkih poslenika“, navodi se u saopštenju PKCG.

Turistička privreda sjevera je, kako su rekli, uložila velika sredstva za pripremu predstojeće sezone, što je rezultiralo povećanim interesovanjem domaćih i turista iz okruženja, te brojnim rezervacijama.

„Hotelijeri i ugostitelji navode da bi na ovaj način bilo uposleno 40 odsto kapaciteta, što bi prema njihovim procjenama bilo dovoljno za održivost poslovanja“, dodaje se u saopštenju.

Međutim, zabranom međugradskog saobraćaja, uz rigorozne uslove za ulazak stranaca, te zabrane i ograničavanje rada i ponude, rezervacije će biti otkazane, a time ugoženo poslovanje hotelskih i ugostiteljskih objekata i skijališta. „Zabrana međugradskog prevoza smanjuje atraktivnost aranžmana i mogućnost turistima da iz mjesta boravka putuju na druge planirane destinacije ili skijališta, će osim otkazivanja rezervacija, dovesti i do urušavanja turističkog renomea“, smatraju u PKCG.

Oni su podsjetili da većina rezervacija u tom periodu, glasi od 30. decembra kada su već zabranjena međugradska putovanja. I uvođenje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata kao uslova za ulazak u Crnu Goru, umjesto dosadašnjeg antigenskog testa, predstavlja najrestriktivniju mjeru koja će se snažno reflektovati na otkazivanje aranžmana, a time i na cjelokupnu sezonu.

„Neshvatljivo je da se hotelima i ugostiteljskim objektima onemogućava kontinuitet poslovanja, u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika kada se ostvaruju najveći prihodi. Tim prije što dio hotela i ugostiteljskih objekata ima oznaku Safe Travels, kojom se prepoznaju oni koji u potpunosti primjenjuju sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Insstituta za javno zdravlje (IJZ) na suzbijanju koronavirusa“, kazali su iz PKCG.

Zatvaranje bazena i SPA, u hotelima koji primjenjuju sve epidemiološke preporuke, negativno utiče na ponudu i posjećenost hotela.

„Takođe, zabrana rada hotelskih restorana poslije 16 sati, traži reorganizaciju poslovanja, jer je organizovanje room servicea za sve goste istovremeno tehnički teško izvodljivo i uticaće na povećavanje troškova poslovanja i dodatno na otkazivanje rezervacija i dolazak gostiju“, navodi se u saopštenju.

U Komori smatraju da se mjerama zabrane rada ugostiteljskih objekata značajno umanjuje i atraktivnost crnogorskih skijališta, bitnog segmenta turističke ponude. „Cijeneći činjenicu da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo skijanje kao bezbjedan individualni sport koji se upražnjava na otvorenom prostoru uz obaveznu primjenu mjera i upotrebu zaštitne opreme, skrećemo pažnju da se skijanje i ostale aktivnosti na snijegu praktikuju u ekstremnim planinskim uslovima, te je neophodno obezbjediti elementarne usluge skijašima i drugim posjetiocima u vidu omogućavanja konzumiranja toplih napitaka i obroka i zadovoljavanja osnovnih fizioloških potreba, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje se odnose na organizaciju rada ugostiteljskih objekata”, rekli su iz PKCG.

Takođe, oni su ukazali i na važnu činjenicu da će navedene mjere imati poseban negativan uticaj na poljoprivredne proizvođače i aokozvane male uslužne djelatnosti koje tokom praznika imaju povećan promet proizvoda i usluga.

„Mjere koje se donesu moraju imati isti odnos prema svima. Iz svega navedenog, stiče se utisak da su mjere neplanski donijete i nesprovodljive, pa smatramo da je prilikom njihovog donošenja trebalo konsultovati poslovnu zajednicu“, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: