Lovćen banka AD otpočela saradnju sa Triodos investment management

Saradnja sa Triodosom stvara prostor za dodatnu podršku crnogorskim preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima

7332 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Triodos
Foto: Triodos

Lovćen banka AD i Triodos Fair Share Fond i Triodos Microfinance Fond, dva investiciona fonda za finansijsku inkluziju kojima upravlja Triodos Investment Management iz Holandije, potpisali su bilateralni ugovor o zajmu u iznosu od 5.000.000 EUR za dalju podršku crnogorskim preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima.

Lovćen banka kao univerzalna komercijalna banka, značajan dio energije usmjerava ka malim i porodičnim biznisima. Mali projekti angažuju resurse naše zemlje, razvijaju se kapaciteti u oblasti turizma, poljoprivrede, proizvodnje hrane, šumarstva i drvoprerade. Ova kreditna sredstva značajno ce ojačati i podržati projekte u ovim oblastima i unaprijediti pristup fer i transparentnom finansiranju za nedovoljno podržane biznise.

Kroz saradnju sa Triodos IM, Lovćen banka AD dobija značajnu internacionalnu podršku partnera koji dijeli sličan sistem vrijednosti. Vjerujemo da su naši ino-partneri, nakon ozbiljne analize crnogorskog bankarskog tržišta u Lovćen banci prepoznali nekog ko blisko sarađuje sa ljudima i s biznisima, ko kreira individualna rješenja shodno potrebama klijenata, uspostavlja dugoročne odnose i brzo donosi odluke. To su vrijednosti koje Triodos IM trazi kod svojih partnera i prepoznao ih je kao komparativnu prednost Lovćen banke.

Ponosni smo što je od sada i Triodos Investment Management, partner crnogorske ekonomije i dio Lovćen porodice.

Rosa Sarkeyeva, regionalni menadžer za Istočnu Evropu, Kavkaz i Centralnu Aziju: „Ova transakcija predstavlja našu prvu investiciju u Crnoj Gori. Svim srcem podržavamo misiju Lovćen banke da poveća doseg do malih preduzetnika i porodičnih preduzeća u Crnoj Gori, posebno onih u ruralnim područjima, koja su ugrađena u lokalne zajednice i ključna su za društveni i ekonomski razvoj zemlje. Među ambicijama Lovćen banke je da poveća svoju ponudu u agrofinansiranju, kao i financiranju obnovljivih izvora, a mi bismo bili sretni da našim znanjem i mrežom doprinesemo kako bi se to ostvarilo. "

Triodos Investment Management (Triodos IM) povezuje širok spektar investitora koji žele zaraditi svoj novac za trajne pozitivne promjene sa inovativnim preduzetnicima i održivim preduzećima koja upravo to rade. Pritom Triodos IM služi kao katalizator u sektorima koji su ključni za tranziciju u svijet koji je pravedniji, održiviji i humaniji. Nakupljeno je detaljno znanje, tokom 25 godina uticajnih ulaganja u sektore kao što su energetika i klima, finansijska inkluzija, održiva proizvodnja hrane i poljoprivreda, a takođe se ulaže u kompanije koje se kotiraju na berzi i koje materijalno doprinose tranziciji ka održivom društvu. Triodos IM je globalno aktivan investitor sa 750+ investicija u preko 50 zemalja sa 4,9 milijardi EUR imovine pod upravljanjem (na kraju juna 2020.). Riječ je o podružnici Triodos Bank NV, koja je osnovana 1980. godine u Holandiji i vodeći je stručnjak za održivo bankarstvo na globalnom nivou.

Saznajte više na: www.triodos-im.com

Lovćen banka i Triodos Investment Management