Inspekcija: Tender Carine po zakonu

Direktor Uprave carina Vladan Joković je 5. marta ove godine potpisao ugovor vrijedan 1,22 miliona eura (za prvu godinu) sa izabranom firmom, kao i okvirni sporazum na period od dvije godine

3867 pregleda 6 komentar(a)
Prijava podnijeta i Ministarstvu, Foto: Luka Zeković
Prijava podnijeta i Ministarstvu, Foto: Luka Zeković

Glavni inspektor za javne nabavke Hivzo Kajević i njegove kolege utvrdili su da je Uprava carina postupak javne nabavke hardverske opreme, štampanih akciznih markica i licence za zakup softvera za sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama sprovela u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Predsjednik Borda cetinske Štamparije Obod Aleksandar Jovović podnio je Ministarstvu finansija i Inspekciji za javne nabavke početkom decembra zahtjev za pokretanje inspekcijskog nadzora i preduzimanje mjera nad Upravom carina jer sumnjaju da je ovaj tender bio “namješten kompaniji ‘Leonhard Kurz Stiftung&Co.KG’”.

To je bio razlog da pitamo Kajevića i ostale inspektore šta su preduzeli povodom prijave.

„Postupili smo po inicijativi od 9. 12. 2020. u kojoj se zahtijeva vršenje inspekcijskog nadzora kod subjekta nadzora Uprava carina u vezi sa tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke hardverske opreme, štampanih akciznih markica i licence za zakup softvera za sistem elektronskog upravljanja akciznim markicama, uz zaključivanje okvirnog sporazuma. Inspektor za javne nabavke inspekcijskim nadzorom 17. 12. 2020. izvršio je inspekcijski nadzor kod subjekta nadzora vezano za navode inicijative i utvrdio da je postupak javne nabavke za nabavku hardverske opreme, štampanih akciznih markica i licence za zakup softvera za sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama, uz zaključivanja okvirnog sporazuma, sproveo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, saopšteno je iz Inspekcije za javne nabavke.

S obzirom na to da je izabrani ponuđač sa područja EU, iz Inspekcije su naveli da je Uprava carina „zaključila aneks ugovora koji se odnosi na produžavaje roka za zakup softvera za sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama i davanja na upotrebu licence za isti iz razloga krize izazvane pandemijom virusa korona, kao i mjera koje su bile na snazi zbog istog, prema navodima subjekta nadzora i zahtjeva ponuđača“.

Direktor Uprave carina Vladan Joković je 5. marta ove godine potpisao ugovor vrijedan 1,22 miliona eura (za prvu godinu) sa izabranom firmom, kao i okvirni sporazum na period od dvije godine.

Ponuđač nije isporučio licence za zakup softvera za sistem za elektronsko upravljanje markicama, pa je Uprava carina 29. oktobra potpisala aneks ugovora, kojim su produženi rokovi sa 180 dana na 345 dana. Iz Uprave su saopštili da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Predsjednik Odbora direktora Štamparije Obod Jovović u prijavi Ministarstvu finansija i Upravi za inspekcijske poslove tvrdi da je njegove sumnje da je milionski tender unaprijed nacrtan za izabranog ponuđača potvrdio, u razgovoru krajem novembra, i “predstavnik Carine Branislav Janković”.

Bonus video: