Marković: Otvaranje novih radnih mjesta mora biti cilj kojem će izvršna vlast podrediti sve politike

“Vlada je pokrenula temeljne reforme u oblasti obrazovanja, počela da zatvara otvorena pitanja u oblasti energetike i obezbijedila preduslove da ovogodoišnja turistička sezona bude zabilježena kao jedna od najuspješnijih do sada”, rekao je Marković
70 pregleda 4 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.12.2017. 20:46h

Vlada je u prvoj godini mandata uspjela da stabilizuje javne finansije i pokrene kapitalne projekte, pri čemu otvaranje novih radnih mjesta mora biti cilj kojem će u narednoj godini izvršna vlast podrediti sve politike, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, zaključujući posljednju sjednicu Vlade u ovoj godini, konstatovao da je izvršna vlast uspjela i da deblokira pojedina ograničenja u investicijama, čime je povećala privredni rast, poboljšala poslovni ambijent i zavrijedila povjerenje međunarodnih finansijskih institucija.

Marković je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, podsjetio da je tokom godine uglavnom njegovao kritički pristup.

“Iako stopa nezaposlenosti pada, odnosno premda je broj zaposlenih uvećan u ovoj godini, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih mora biti cilj kojem će u 2018. biti podređene sve naše politike”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, napredak je evidentan i u oblasti poljoprivrede gdje se osjećaju nova energija i promjena svijesti što uz uvećani budžet i sredstva iz IPA fondova stvara dobru osnovu za napredak u narednoj godini.

“Vlada je pokrenula temeljne reforme u oblasti obrazovanja, počela da zatvara otvorena pitanja u oblasti energetike i obezbijedila preduslove da ovogodoišnja turistička sezona bude zabilježena kao jedna od najuspješnijih do sada”, rekao je Marković.

Konstatujući napredak na brojnim poljima, Marković je podsjetio da se Vlada ove godine, hvatajući se ukoštac sa finansijskom situacijom, skoncentrisala na prihodnu stranu budžeta.

“Vladu u narednoj godini čeka ozbiljan posao i na rashodnoj strani, među ostalim, i pokretanjem procesa rješavanja finansijskog nesklada u pojedinim javnim preduzećima”, ocijenio je Marković.

Vlada je na sjednici dala saglasnost na Predlog godišnjeg plana za poslovnu narednu godinu i Predlog finansijskog plana za narednu godinu Investiciono razvojnog fonda (IRF), kojim je planirano plasiranje najmanje 140 miliona EUR podrške crnogorskim preduzetnicima.

“Ciljevi IRF-a će biti usmjereni na otvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetništva sa naglaskom na socijalno preduzetništvo kroz podršku posebnim ciljnim grupama, podrška regionalnom razvoju, otvaranje novih preduzeća, rast i razvoj postojećih, podrška prioritetnim sektorima razvoja i konkurentnosti crnogorskih proizvoda na drugim tržištima”, navodi se u saopštenju.

Ciljevi IRF-a će biti usmjereni i na podršku korišćenju domaćih proizvoda i resursa, nefinansijsku podrška u vidu edukacije, saradnji sa relevantnim partnerima u cilju kreiranja optimalnog poslovnog ambijenta i obezbjeđivanje povoljnih izvora finansiranja na međunarodnom tržištu.

Utvrđen je Predlog zakona o kontroli državne pomoći i Predlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti konkurencije čije je usvajanje jedan od uslova za početak pristupnih pregovora u Poglavlju 8 – Konkurencija.

Suština ta dva zakona je, kako se navodi, institucionalizacija procesa odlučivanja o državnoj pomoći koja se smješta u Agenciju za zaštitu konkurencije. Agenciji se proširuju nadležnosti tako da može kontrolisati i trošenje državne pomoći.

"Predloženim zakonskim rješenjem omogućava se dodjela državnih sredstava iz budžeta Crne Gore na način usklađen sa pravilima koja važe i u zemljama članicama EU tako da direktno omogućavaju finansijske podsticaje privrednim društivima”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi sa izvještajem sa javne rasprave.

Budući da je ocijenjeno da je nedostatak odgovarajućih mehanizama u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu iz 2007. godine rezultirao prekomjerenom i neodrživom iskorišćenosti ribe i drugih vodenih organizama u ribolovnim vodama, kao i neadekvatnom zaštitom i očuvanjem ribe i drugih vodenih organizama novim zakonom se kvalitetnije uređuju način korišćenja, zaštita, očuvanje i ulov ribe, rakova, školjki, žaba i drugih živih vodenih organizama u ribolovnim vodama, uslovi za akvakulturu i druga pitanja od značaja za slatkovodno ribarstvo.

Vlada je donijela Plan izdavanja energetskih dozvola u narednoj godini.

“S obzirom na činjenicu da je Crna Gora blizu ostvarivanja Nacionalnog cilja od 33 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno zahvaljujući povećanom korišćenju hidroenergetskog potencijala, Ministarstvo ekonomije ovim Planom ne predviđa mogućnost izdavanja novih energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije u narednoj godini, izuzev po osnovu već podnijetih zahtjeva koji se tiču solarnih elektrana, rekonstrukcije postojećih objekata i valorizacije energetskih potencijala hidrotehničkih sistema”, precizira se u saopštenju.

Za njih Ministarstvo ekonomije zadržava mogućnost da kroz naknadnu komunikaciju sa investitorima provjeri važenje predatih zahtjeva, te nakon toga odluči po njima.

Donijetom Uredbom o Carinskoj tarifi za narednu godinu utvrđena je osnovna carinska stopa od 5,14 odsto, 0,05 odsto manje nego u ovoj. Izmijenjena je i nomenklatura u skladu sa nomenklaturom Evropske unije (EU).

Bonus video: