Da li je privatni profit javni interes?

Predstavnik NVO „Perućica“ ističe kao ključno pitanje „da li su mještani sela dio javnog interesa, imaju li oni svoje potrebe, jesu li oni dio države“ Crne Gore
1 komentar(a)
PErućica, Foto: Mnemagazin.me
PErućica, Foto: Mnemagazin.me
Ažurirano: 28.12.2017. 19:57h

Nevladina organizacija „Perućica“ podržala je juče zahtjeve mještana sela Konjuhe u Andrijevici, Sekule Jevrića i Radojice Vojvodića, koji brane dio svoje imovine koju im je država ekspropriisala za 57 i 8,8 eura, ili 15 i 8,8 centi po kvadratu.

Jevrić i Vojvodić su prije dva dana “Vijestima” kazali da im je dio imanja oduzet zbog “javnog interesa”, a da ga država daje graditeljima malih elektrana koji na njima ostvaruju profit za sebe.

Predstavnik NVO “Perućica” Milan Kastratović kazao je da je u ovom slučaju osnovni problem “šta je javni interes?”.

“Da li je javni interes, da ako neko hoće da proizvodi električnu energiju, da mu država to mora omogućiti oduzimajući zemlju ljudima za koju su njihovi djedovi krv prolivali, ne davajući im šansu da se na sopstvenom imanju bave nečim što bi sami htjeli“, naveo je Kastratović uz napomenu da se zanemaruju turizam i poljoprivreda jer je na ovim lokacijama definisano da moraju biti elektrane.

Predstavnik NVO „Perućica“ ističe kao ključno pitanje „da li su mještani sela dio javnog interesa, imaju li oni svoje potrebe, jesu li oni dio države“ Crne Gore.

„Jesu li oni toliko glupi da ne znaju šta im treba, te da drugi mora brinuti o njima i njihovim interesima. O cijenama je bespotrebna bilo kakva priča, jer je jednostavno neko odlučio da je bezvrijedna, zaboravljajući da na tom istom mjestu sredinom prošlog vijeka bila desetine puta skuplja zemlja nego u okolini Budve ili Svetog Stefana, gdje je kvadrat sad iznad 1.000 eura“, naveo je Kastratović.

Najtužnije od svega je, kako je dodao Kastratović, je da se jedan kraj obezvređuje uz priče da su oni tu da im pomognu, a čija se pomoć i te kako vidi u razbijenim putevima, zapuštenoj elektromreži.

“I što je indikativno selo Konjuhe je ostalo bez ulične rasvjete, baš u vrijeme kada je puštena mHE na Bradavcu, a koja je osvjetljivala centar sela, gdje se nalazila najstarija državna osnovna škola u Crnoj Gori, poznata po nazivu 'Konjuška univerza'. To je vrijeme kada je selo samo vodilo računa o svom razvoju, pa vas molimo da prestanete da ga razvijate, na način što ćete nam rijeku pretvoriti u ponornicu, šume posjeći i instalirati zvižduk elektrana koji će život učiniti nesnošljivim za ljude, a o divljim životinjama da ne pričamo“, zaključio je Kastratović.

Bonus video: