Northstaru sva moguća pomoć

Obaveze investitora su da u roku od osam dana uplati milion eura kao avans za zakupninu i još toliko u roku od šest mjeseci od kada Skupština usvoji aneks
269 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.12.2017. 15:18h

Potpisivanjem aneksa ugovora sa konzorcijumom firmi Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, Vlada se obavezala da će do njihove lokacije kod Rosa u Herceg Novom početi izgradnju infrastrukture u roku od šest mjeseci.

Vlada se aneksom ovog ugovora, kojeg treba da potvrdi i Skupština, obavezala da će “uložiti maksimalne napore” da investitor dobije sve potrebne dozvole, kao i ugovor o dugoročnom zakupu obale i akvatorijuma od Morskog dobra. U slučaju da inspekcijske službe ne izdaju pozitivne zapisnike investitoru ili prekinu njegove radova, Vlada je dužna da organizuje vanredni sastanak sa inspekcijskim službama kako bi radovi bili nastavljeni.

Sve to navedeno je u aneksu ugovora kojeg je sinoć objavio Savjet za privatizaciju.

Obaveze investitora su da u roku od osam dana uplati milion eura kao avans za zakupninu i još toliko u roku od šest mjeseci od kada Skupština usvoji aneks.

Vlada je sa ovim konzorcijumom ugovor o zakupu 520 hiljada kvadrata zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice na 90 godina potpisala 2009. godine, a rokovi izgradnje su više puta pomjerani. Investitor je do sada platio zakupninu na 10 godina od 3,9 miliona eura.

Vlasnik firme Northstar tada je, prema registru, bila osoba pod imenom Jukka Rikhard Haataja Kari, a sada se vodi na of-šor firmu Montrose development B.V. U međuvremenu je i sjedište firme prebačeno iz Podgorice u Tivat. Drugi član konzorcijuma Equest Capital Limited je u međuvremenu prestao da postoji.

Minimalna investicija u budući hotelski i stambeni kompleks je 80 miliona eura u prvu fazu koju treba da čini hotel brenda “Ritz-Carlton”, dok u drugoj fazi investicija će vrijedjeti još 130 miliona. Investitor može svoja prava prenijeti na nekog trećeg, a u slučaju da Vlada ne ispuni obaveze ima pravo na naknadu štete.

Savjet je sinoć usvojio informaciju o poštovanju investicionog ugovora za “Jadran Perast" u kojem je navedeno da je investitor kompanija Imobilia dobila na idejno rješenje pozitivna mišljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara i glavnog državnog arhitekte, kao i da je u toku adaptacija palate Smekja i ostalih objekata.

Prihvaćen je i izvještaj o kontroli privatizacije Polieksa Berane. Razmotrena je usmena informacija člana Savjeta Srđe Kekovića o krivičnoj prijavi koju je protiv članova prethodnog saziva Savjeta podnio sindikat Port of Adria, a konstatovano je da “zauzimanje stavova na tu temu nije u nadležnosti Savjeta”.

Savjet je razmotrio izvještaj o realizaciji ugovora o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, prema kojem je zakupac Oraskom započeo pripremne radove većeg obima. Oraskom će rekonstruisati staru tvrđavu i bivši zatvor iz Drugog svjetskog rata u luksuzni mali hotel. Prema izvještaju, platio je zakupninu za ovu godinu od 47.772 eura, a do sada je potrošio 543.000 eura, uglavnim za izradu projekata, nabavku opreme, plate...

Bonus video: