uputili otvoreno pismo

Sindikat: Nesaglediva šteta, Vlada okrenula leđa porodicama zaposlenih

"Sve i da je najava o namjerama Vlade Crne Gore o gašenju MA konačna, zaposleni u kompaniji su s pravom zabrinuti za svoju egzistenciju, obzirom na činjenjicu da ni uprava ni predstavnici Vlade nijesu upoznali zaposlene o namjerama", navode u Sindikatu Montenegro erlajnsa

26746 pregleda 1296 reakcija 127 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Gašenje nacionalnog avio-prevoznika je posljednja, a ne prva opcija kojoj treba pribjeći i likvidacija kompanije nanosi nesagledivu štetu cjelokupnoj crnogorskoj privredi, a ponajviše turističkom sektoru sa nesagledivim posljedicama.

To stoji u otvorenom pismu Sindikata Montenegro erlajnsa (MA) upućenom premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću i državnom sekretaru Zoranu Radunoviću.

U Sindikatu su ocijenili da je, u doba kada je Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) pozvala vlade zemalja koje imaju svoj udio u avio-kompanijama na hitnu intervenciju podrške avio-industriji, Vlada riješila da "okrene leđa porodicama 360 zaposlenih i to u periodu pandemije koronavirusa, i pored jasnog stava i javnog obećanja" Vlade da je u godini pandemije prioritet sačuvati svako radno mjesto.

"Izjavom Vlade Crne Gore iznijetoj na pres konferenciji dana 24.12.2020. godine, o 'gašenju' Montenegro Airlinesa AD Podgorica, izazvana je opravdana bojazan da je riječ o ishitrenoj reakciji koju prati i odsustvo volje i nepostojanje akcijskog plana Vlade. Cjelokupna javnost nije imala uvid na osnovu koje analize je ista izjavljena, to da će se ista negativno reflektovati ne samo na zaposlene u Montenegro Airlinesu već i na cjelokupnu crnogorsku privredu. Suvišno je ponavljati činjenice o direktnom i indirektnom doprinosu Montenegro Airlinesa. Kao što je i više puta isticano Crna Gora je turistička država, obzirom da 25 odsto BDP-a otpada na turizam. Dovoljno je navesti da je ponajviše zahvaljujući zaposlenim u avio-kompaniji na siguran i bezbjedan način na godišnjem nivou (2019. godine) obavljeno oko 8.000 letova, prevezeno preko 600.000 putnika, i u domaćem i međunarodnom tržištu pružen veoma kvalitetan i konkurentan proizvod", navodi se u otvorenom pismu.

MA je, kako su kazali, već značajan učesnik u ostvarivanju turističke ponude u predstojećoj sezoni.

Iz Sindikata ističu da su ove godine, radeći u veoma otežanim uslovima, kao i cijela svjetska avio-industrija u doba pandemije, vodili brigu o svakom putniku i zaposleni su, kako navode, podnijeli izuzetnu žrtvu rizikujući i dovodeći u opasnost svoje i živote svojih najbližih. Podsjećaju da su svi zaposleni u periodu pandemije bili na usluzi kako prilikom obavljanja letova za povratak naših državljana iz inostranstva, tako i tokom prevoza kompletne neophodne medicinske opreme.

Kazali su kako je jasno da je održivost poslovanja MA nemoguća bez odobrenja državne pomoći za prevazilaženje teške situacije dodatno uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa, kao i primjene Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj kompanije.

"Svjesni smo da se mora obaviti stvarna resturturacija za koju je neophodno pripremiti Plan restruktuiranja i finansijske konsolidacije kompanije, racionalizacije poslovanja i utvrđivanje broja zaposlenih u skladu sa veličinom flote. Ovdje ukazujemo na činjenicu da Montenegro Airlines raspolaže operativnom flotom modernih aviona, ugovorima koji se tiču to flote, istorijskim pravima, slotovima na aerodromima, članstvu u IATA-i kao i status redovnog prevozioca, brojne interlajn i kod-šer ugovore, visokostručno licencirano osobije itd", navodi se u otvorenom pismu.

Iz Sindikata ističu da je restrukturacija legalna i legitimna opcija koju podržava Evropska unija i koja predstavlja prihvatljiv obrazac odživosti, a koje uporište ima i u uspješno sprovedenom modelu primijenjenom između ostalih i u kompanijama Er Frans, Lot, Al Italija, gdje su za te avio-kompanije države našle model za opstanak i omogućile privremeno finansiranje i likvidnost.

Poručuju da zaposleni u kompaniji, odnosno stručni kadar, Vladi stoji na raspolaganju, "obzirom da upravo na ovom stručnom kadru počiva cjelokupan sistem poslovanja i funkcionisanja već 26 godina."

"Sve i da je najava o namjerama Vlade Crne Gore o gašenju MA konačna, zaposleni u kompaniji su s pravom zabrinuti za svoju egzistenciju, obzirom na činjenjicu da ni uprava ni predstavnici Vlade nijesu upoznali zaposlene o namjerama. Napominjemo da zaposleni posljednjih mjeseci rade bez ličnih primanja i da istima nisu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje unazad par godina, a da su profesionalno obavijali svoje dužnosti sve vrijeme", zaključuje se u otvorenom pismu Sindikata Montenegro erlajnsa.

Preporučujemo za Vas