Hitan plan sanacije Montenegro Airlinesa trebao 2012.

MA je prije devet godine imao 70 miliona eura kapitala, od čega je akumulirani dug bio 17 miliona, a dugoročne i kratkoročne obaveze 60 miliona. Znači svega je 10 miliona eura bio neto kapital.To je neodrživo za bilo koju firmu, a ne za aviokompaniju, poručio je bivši predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, budžet i finansiije

10636 pregleda 26 reakcija 20 komentar(a)
Ne predlagati u parlamentu neustavne predloge za MA: Damjanović, Foto: TV Vijesti
Ne predlagati u parlamentu neustavne predloge za MA: Damjanović, Foto: TV Vijesti

Prelomna tačka za rješavanje pitanja Montenegro Airlinesa (MA) je bila kada je Državna revizorska institicija (DRI) objavila reviziju poslovanja nacionalnog avioprevoznika za 2011. godinu i ukazala da je potreban hitan plan sanacije te države firme koja ne može više poslovati kako je do tada poslovala, ali se niko iz tadašnje vlasti na taj signal nije okrenuo.

To je istakao ekonomista i bivši poslanik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović gostujući u "Bojama jutra" televizije "Vijesti".

"Tada je konstatovano da je na kraju 2011. godine od 70 miliona eura kapitala MA do tada akumulirani dug bio 17 miliona eura, a da je iznos pozajmljenih sredstava u kapitalu bio 60 miliona od tih 70 miliona. Znači svega je 10 miliona eura bio neto kapital ili više od 85 odsto u pasivi firrme je bilo kroz kratkoročna i dugoročna potraživanja.To je neodrživo za bilo koju firmu, a ne za aviokompaniju. Da se tada ušlo u sanaciju kako je naložila DRI mislim da bi svima nama bilo bolje. Nekome je odgovaralo da MA nastavi da posluje kako je poslovao, sa pet do šest set miliona dubioza svake godine i nažalost kao politički projekt bivših vlasti.Time je doveden do ove situacije gdje ga država ne može pomoći iz pravnih razloga i zbog onoga što je naložila Agencija za zaštitu konkurencije 3. septembra tri dana nakon izbora, a što nije uradila tokom cijele godine pošto je zakon za MA usvojen krajem prošle godine Došli smo do toga da je kompanija naložila avionima da se prizemlje, vjerovatno iz straha da se avioni ne zaplijene.Tu odluke je donijela kompanija, a ne Vlada" istakao je Damjanović, dodajući da postupanje bivše vlasti po preporukama DRI govori o odnosu Vlade prrema ključnim državnim institucijama.

Nova pomoć bi bila krivično djelo

Damjanović je ponudu vlasnika kompanije Savana Veselina Mijača da kupi MA za euro i da držaava otpiše dugove nazvao neozbiljnom i klasičnim medijskim spinom " kako bi se navukao jedna dio građana i botova da lamentira nad ovom pričom".

"Ponudu je poslala jedna firma koja se bavi tržnim centirma.Odakle da se firma koja se bavi tržnim centirma interesuje da kupi aviokompaniju, valjda se zna da bi eventulna privatizacija i eventualna potencijalna prodaja MA mogla da ide prema onim aviokomanijama koje su preoznate na tržištu i iskusne u tom poslu. Drugo, nisam čuo da je neko nešto prodavao pa da bi se neko javio da kupi, nego sam čuo da će Vlada raditi na konstituisanju nove kompanije i da o tome razmišlja uporedo sa gašenjem MA" kaazao je Damjanović.

On je naglasio da su pravni razlozi ključni razlog zato se zbog crnogorskih zakona, Ustava i međunarodnih propisa ne može pomagati MA kao do sada.

"Svi pravni mehanizmi su iscrpljeni i ko bi god ušao da na prethodni način pomaže MA iz budžeta ušao bi u zonu krivičnog djela kršenja zakon i imali bi probleme druge vrste i na međunarodnom nivou. U ozbiljnoj stručnoj raspravi treba sa pokušamo bez patetike i politike i sakupljanja jedtinih političkih poena i predavanja u parlamentu nekih predloga zakona koji su neustavni i krše ustavne odredbe o zaštiti konkurencije da pokušamo da dođemo do najbezbolnijeg modela da aviokompanija da imamo aviokompaniju koja je održiva na tržištu i da sa što manje manje štete sačuvamo sve što je dobro u MA, a to su ljudski kapaciteti i stručni kapaciteti." istakao je Damjanović.

Hitno vratiti novac za kupljene karte

On je ocijenio da menadžment kompanije treba da nadje način da svi oni koji su kupili skupe karte ovih dana da se obeštete i da razmišljamo kako da ovu situaciju prevaziđemo tako da se sa najmanje štete, ulaganja i troškova dođemo do nove aviokompanije održive koja će poslovati mnogo racionalnije od MA sa manje predstavništava,operativnih troškova, zakupa aviona...

On je kazao da treba razdvojiti pitanje potrebe da li Crna Gora treba da ima svoju nacionalnu aviokompaniju od pitanja da li ovakav MA može da radi. "Možemo da se složimo da nije loše imati svoju nacionalnu aviokompaniju što zbog potreba turizma, ali kocept poslovanjaa može da bude različit.Nije isto imati nacionalna aviokompaniju danas i prije 20 godine. Ima država u Evropi koje nemaju nacionalne aviokompanije,nego privatne.Tu je i primjer skandinavskih država koje imaju zajedničku aviokompaniju" rekao je Damjanović.

Upitan da prokomentariše stav profesorke Ekonomskog fakulteta Gordane Đurović da je MA može spasiti restruktiriranjem Damjanović je kazao da ona govori kao kandidat sa liste poslanika DPS-a na prethodnim izborima.

"Ona zna da je dokapitalizacija i pretvaranje duga u akcijski kapital vid klasične državne pomoći. Ili je dobro pogriješila ili nastupa sa pozicije kandidata za poslanika bivše vlasti" zaključio je Damjanović.

Bonus video: