Ristić: Što prije novi avio-prevoznik, ako je to jedina opcija

Sadašnji menadžment MA predlaže Vladi da pokušaju prenijeti licence, dozvole i slotove na novu avio- kompaniju

65419 pregleda 70 reakcija 72 komentar(a)
Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Nova avio-kompanija ima šansu samo ako se izvrši tranzicija sadašnjih resursa Montengro erlajnsa (MA) na nju, a ukoliko je osnivanje avio-prevoznika jedina opcija sa tim se mora odmah početi, ocjena je koju je menadžmet MA, na čelu sa izvršnim direktorom Vlastimir Ristićem, naveo u pismu ministrima kapitalnih investicija, finansija i ekonomskog razvoja Mladenu Bojaniću, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću, saznaju "Vijesti".

Ministrima je pedloženo da se organizuje hitan sastanak da bi uprava MA dobila uputstva i smjernice za dalje poslovanje.

Iz Vlade su prošlog četvrtka saopštili da im Agencija za zaštitu konkurencije i Evropska komisija zabranjuju dalje pomaganje Montenegro erlajnsu iz državnog budžeta i najavili da će odmah početi formiranje nove avio-kompanije.

Dan kasnije uprava je donijela odluku da obustavi letove od subote, 26.decembra. Predstavnici kompanije 24. decembra nijesu došli na sastanak i konferenciju za novinare zgrade iz Vlade.

Dozvole, licence, slotovi..

Iz menadžmenta MA sada ukazuju da je prestanak avio-operacija, pa nakon duge pauze početak novih - najlošiji, najskuplji i sa najmanje šansi da uspije scenario u ozdravljenju nacionalnog prevoznika.

Oni navode da stvarna vrijednost MA nije u njegovim bilansima stanja i uspjeha, već da leži u saobraćajnim sertifikatima (opštim i specifičnim), članstvu u svim svjetskim asocijacijama redovnih avioprevozilaca, lincenciranom osoblju, letačko-tehničkoj kondiciji, bezbjednim procedurama...

"Dozvole, istorijski slotovi, saobraćajna prava, code share ugovori, interline ugovori, Amadeus prodajni sistem... neće mirovati mjesecima i čekati novu kompaniju. Biće trajno izgubljeni i moraće se krenuti iz početka da se dobiju ni blizu kvalitetni slotovi i aerodromi u odnosu na one koje sada MA. Dakle, praveći operativnu pauzu, gubimo sve ovo. U roku od 90 dana, gubimo licence svih pilota, gubimo licence kabinaca, mehaničara, inženjera", tvrde iz sadašnjeg menadžmenta kompanije.

Iz menadžementa navode da su u petak uradili internu analiza aspekta bezbjednosti avio-operacija, i jedinstveni stav je bio da se sa operacijama mora završiti.

Ne možemo obešteti putnike

"Iako smo Beograd mogli da letimo i subotu i nedjelju, operacije su morale biti otkazane. To iz razloga što prestanak rada MA, ostanak bez posla, bez već zarađenih plata, je „safety hazard“, odnosno bezbjedonosni rizik zbog intenzivnog stresa na posade koje treba da obave letenje", navode iz uprave MA.

Oni kažu i da im je u petak Poreska uprava blokadom računa zaplijenila sav preostli novac namjenjen za remont.

"Time smo dovedeni u situaciju, da ne možemo izvršiti rerutiranje putnika, vršiti povraćaje plaćenih karata, plaćati odštete", kažu iz kompanije napominjući da radnici platu nijesu primili od septembra.

Bonus video: