Milatović: MA nije identitetsko, već ekonomsko pitanje; Đurović: Jedinstven je glas da je kompanija potrebna državi

"Zakon o konsolidaciji MA je bio pravo rješenje za kompaniju od nacionalnog interesa. Montenegro Airlines je tu da analizira potrebe ove države i njene razvojne strategije i da ide tamo odakle možemo dovesti turiste "rekla je Đurović

17816 pregleda 26 reakcija 23 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da avio-kompanija Montenegro Airlinesu "nije identitetsko, već čisto ekonomsko pitanje".

"Mi nijesmo ugasili Montenegro Airlines, već samo nemamo načina da mu zakonski pomognemo. Radna grupa danonoćno radi na kreiranju nove kompanije. Vjerujem da ćemo uspjeti da u kratkom roku uradimo mnogo kako bismo novu kompaniju stavili u funkciju do turističke sezone", kazao je, kako je saopšteno iz Privredne komore Milatović.

Gordana Đurović, kako se dodaje u saopštenju, polemisala je sa potezima Vlade koji se odnose na Montenegro Airlines.

"Montenegro Airlines je tokom 26 godina poslovanja značajno pomogao turizmu i od Crne Gore napravio brend na svjetskom nebu. Jedinstven je glas građana i privrede da je ova kompanija potrebna Crnoj Gori. Zakon o konsolidaciji MA je bio pravo rješenje za kompaniju od nacionalnog interesa. Montenegro Airlines je tu da analizira potrebe ove države i njene razvojne strategije i da ide tamo odakle možemo dovesti turiste "rekla je Đurović.

Ona je upitala zašto se stalo sa primjenom pomenutog Zakona, koji predviđa 155 miliona eura za konsolidaciju Montenegro Airlinesa.

Po njenom mišljenju, nije riječ o državnoj pomoći, već o pretvaranju potraživanja u ulog, čime se povećava udio države u vlasničkoj strukturi.

Naglasila je, kako je saopšteno, da donošenje ovog zakona nije omelo Crnu Goru na evropskom putu, "pa smo nakon toga otvorili pregovaračko poglavlje koje se tiče konkurentnosti".

Milatović, kako je saopšteno, nije saglasan sa Đurović, ističući da je Agencija za zaštitu konkurencije, kao jedina mjerodavna, ocijenila da pomenuti mehanizmi predstavljaju državnu pomoć koja nije dozvoljena u ovom slučaju.

Jakov Milatović
foto: PKCG

Savjetnik predsjednika Privredne komore Mitar Bajčeta rekao je da se moraju poštovati nadležnosti, ali je i istakao evropska iskustva koja se odnose na usluge od javnog interesa, između ostalog i na podršku aviotransportu.

Kao primjer toga naveo je da Francuska i Mađarska subvencioniraju određene aviolinije, te pomoć Evropske komisije Croatia Airlinesu i Italije svojoj nacionalnoj kompaniji.

Riječ je, kaže, o svojevrsnoj podršci regionalnom razvoju, naglašavajući da Evropa, u smislu povlačenja sredstava državne pomoći, Crnu Goru posmatra kao jedinstvenu regiju. Takođe, posebna državna pomoć je dozvoljena u vremenu kovid krize.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović, kazao je, odgovarajući na diskusiju Đurović, da ova institucija nije cijenila usaglašenost leks specijalisa o MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći, već sa evropskom pravnom tekovinom. On je naglasio da je zatvaranje pregovaračkih poglavlja uslovljeno potpunim poštovanjem tekovine EU.

Bonus video: