"Uspješno smo poslovali u posljednje tri godine"

Noveljić: Domaćinski smo upravljali EPCG

Ostvarili smo neto dobit od 100 miliona eura u posljednje tri godine i u ovom periodu, sa firmama u svom većinskom vlasništvu, platili državnoj kasi 260 miliona eura poreza i ostalih naknada, naglasio je Noveljić

13163 pregleda 48 reakcija 41 komentar(a)
Noveljić, Foto: EPCG
Noveljić, Foto: EPCG

Izvršni direktor državne Elektroprivrede (EPCG), Igor Noveljić ocijenio je da su domaćinski upravljali energetskom kompanijom i ostvarili uspješan poslovni rezultat za EPCG, njene povezane djelove i budžet Crne Gore.

To je rekao u izjavi "Vijestima", navodeći da je Elektroprivreda u posljednje tri godine ostvarila ukupnu neto dobit od 100 miliona eura i u ovom periodu, sa firmama u svom većinskom vlasništvu, platila državnoj kasi 260 miliona eura poreza i ostalih naknada.

Noveljić je ukazao da je korona kriza usporila i negativno uticala na poslovanje energetskog sektora i naglasio je da su, i pored teških uslova, ispunili definisane ciljeve u snabdijevanju, proizvodnji, trgovini električnom energijom...

On je istakao da su prije tri godine promijenili strategiju i koncept razvoja kompanije u pravcu obnovljivih izvora energije, uz stabilnost termo-energetskog objekta, kao i da je vraćena potpuna kontrola državne nad EPCG, da za kapitalne investicije imaju potpisane ugovore od 130 miliona te da je izvjestan i onaj od oko 45 miliona za modernizaciju hidroelektrane Perućica.

“Pokrenuli smo projekte izgradnje solarne elektrane Briska gora i vjetroparka Gvozd, a već smo dobili povoljne uslove, u preliminarnoj ponudi od Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje projekta. U potpunosti su rekonstruisane elektrane Glava Zete i Slap Zete”, istakao je Noveljić.

Navodi da su u HE Perućica, za posljednje tri godine, uspjeli da revitalizuju pet od ukupno sedam generatora i da zamijene dva od planiranih pet transformatora.

Direktor EPCG dodaje da je značajan posao odrađen i u HE Piva gdje su, u saradnji sa njemačkom razvojnom bankom, 2018. počeli drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, a vrijednost projekta je 10,3 miliona.

Noveljić podsjeća, između ostalog, da je potpisan i ugovor za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja, od oko 54 miliona, te da je počeo rok za izradu glavnog projekta.

Preporučujemo za Vas