Tvrde da su oštećeni za 350.000€

Biznismen Nreke Gojčaj podnio krivičnu prijavu protiv slovenačkog Petrola i povezane firme u Crnoj Gori, advokata iz Herceg Novog... Oni odbacuju navode iz prijave

5231 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kompanija “Temple’s glory 2.9”, u vlasništvu biznismena Nreke Gojčaja, predala je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv slovenačkog Petrola DD, povezanog društva “Petrol Crna Gora MNE” i više osoba, navodeći da to čini “zbog organizovanja i odobravanja krivičnog djela pranja novca, uticaja na sudsku odluku, vještačkog naduvavanja cijene nepokretnosti u hiljadama procenata i drugih krivičnih djela…”

Među licima čija se imena pominju u prijavi su bivši predsjednik Uprave Tomaž Berločnik, bivši član Uprave Rok Vodnik, bivše odgovorno lice u “Petrol Crna Gora MNE” Dean Krivec, advokat iz Herceg Novog Vukašin Šimrak i ostali.

Iz “Petrola Crna Gora MNE” su saopštili da su netačni navodi prijave i da im je dužnik firma “Temple’s glory 2.9”, uz ocjenu da su sve dosadašnje aktivosti tog preduzeća bile usmjerene na to da izbjegnu plaćanje dugovanja.

U krivičnoj prijavi se tvrdi da su oštetili “Temple’s glory 2.9” tako što su protivno uslovima izdate bankarske garancije prije isteka ugovorenog roka za ispunjenje preostale obaveze, sredinom 2014. godine izvršili njen protest na cjelokupni iznos od 350.000 eura. Ona je bila položena za ispunjenje više uslova od “Temple’s glory 2.9” kao prodavca benzinskih pumpi, koji su, se tvrdi u prijavi, uredno i u roku i ispunjeni, osim “nametnute obaveze kupovine dijela uskog pojasa (nekadašnjeg kanala za navodnjavanje plantaža mandarina u Sutorinskom polju) od 243 kvadrata”.

Gojčajeva firma ih sumnjiči i za pranje novca jer je Petrol dd Ljubljana, navodno, “platio spornu nepokretnost u Crnoj Gori hiljadama procenata skuplje od njene stvarne tržišne vrijednosti, a da pri tome ista nepokretnost po više osnova nije ni mogla biti predmet prodaje”.

Obaveza “Temple’s glory 2.9” bila je otkup ove lokacije, odnosno da obezbijedi prenos svojine na “Petrol Crna Gora MNE” kao krajnjeg kupca benzinske pumpe, ali u prijavi navode da su “zbog zakulisnih i organizovanih aktivnosti prijavljenih lica” bili onemogućeni da to učine.

“Vlasnik tog uskog pojasa, u međuvremenu, je “postao” Šimrak, koji ga je kupio od akcionarskog društva PKB Herceg Novi, bez odluke Skupštine akcionara, i to za po 37 eura po kvadratu. Potom su Petrol dd Ljubljana i “Petrol Crna Gora MNE” sa Šimrakom, znajući da “Temple’s glory 2.9” ima obavezu da ga otkupi, vještački naduvali cijenu na preko 600 eura po kvadratu i taj „međusobni dogovor“ provukli su kao “sudsko poravnanje” pred Osnovnim sudom u Herceg Novom. Međusobno su dogovorili da sporni pojas od 243 kvadrata kupi Petrol za 150.000 eura, bez prethodno obaveznog sudskog vještačenja, a sve to sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na štetu ‘Temple’s glory 2.9’”, tvrde u krivičnoj prijavi.

Gojčajeva firma navodi da su “i dodatnu razliku od 200.000 eura iz bankarske garancije zadržali za sebe, odnosno da su uzeli ukupno 350.000 eura na ime parcele plaćene nepunih 9.000 eura”.

Cijeli taj iznos je, prema prijavi, direktno pretrpio “Temple’s glory 2.9”.

Petrol: Duguju nam milione, pokušavaju da izbjegnu plaćanje

Iz “Petrola Crna Gora MNE” su “Vijestima” saopštili da su navodi iz krivične prijave „u potpunosti lišeni pravnog i činjeničnog osnova, o čemu posjeduju mnogobrojne dokaze“, te da su „sve aktivnosti u potpunosti i isključivo usmjerene na povredu poslovnog ugleda renomirane internacionalne grupacije“.

Poručuju da će zbog toga, koristeći raspoloživa pravna sredstva, inicirati relevantne postupke u cilju zaštite svog poslovnog ugleda.

„Petrol ukazuje da ‘Temple’s Glory 2.9’ ima višemilionski dug prema grupaciji Petrol, a koji je utvrđen pravosnažnom i izvršnom presudom Vrhovnog suda Crne Gore. Sve aktivnosti koje su do sada preduzimane od “Temple’s Glory 2.9” bile su isključivo usmjerene da onemoguće naplatu potraživanja Petrola“, istakli su iz ove kompanije.

Šimrak: Prihvatio sam poravnanje

Šimrak je “Vijestima” kazao da mu nijesu poznate okolnosti poslovih odnosa između Petrola i podnosioca.

On je naveo da je poravnanje između njega i Petrola “zaključeno u sudskom postupku koji je bio u toku po tužbi” koju je vodio protiv Petrola “radi isplate naknade za zemljište”, odnosno, njegovog vlasništva na kojem je bespravno izgrađen dio benzinske pumpe, vlasništvo Petrola”.

“Nakon niza sprovedenih dokaza i poslije više godina trajanja tog postupka, Petrol je ponudio poravnanje isplatom zemljišta. Poravnanje sam prihvatio s obzirom da je zemljište bilo izgrađeno pa se nije moglo vratiti u vlasnički posjed, već je bio izvjestan ishod spora dosuđenjem novčane naknade koju je Petrol ponudio u iznosu nešto višem od 100.000 eura što sam prihvatio”, rekao je Šimrak, odbacujući i ostale navode iz prijave.

Bonus video: