CTU: Nijesmo protiv Zakona o turizmu, cilj je da konačno riješimo probleme

105 pregleda 1 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2017. 21:20h

Sektori restorana i hotela koji posluju u okviru Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), oštro odbacuju navode ministra Pavla Radulovića povodom novog Zakonao turizmu i ugostiteljstvu.

"Mi nijesmo protiv Zakona, jer smo sve do dolaska ministra aktivno bili uključeni preko naših predstavnika u njegovu izradu. Prije dolaska ministra Radulovića i izrade Zakona koja je počela prije tri godine, bila je uključena struka i privreda kroz radne grupe i imali smo zajednički cilj- da konačno riješimo probleme koji se godinama ponavljaju. Njegovim dolaskom skoro završen nacrt Zakona se mijenja, posebno član 68. kojim se definisalo da se ugostiteljska djelatnost može obavljati u privremenim ugostiteljskim objektima koji su udaljeni od ugostiteljskih objekata koji rade tokom cijele godine, najmanje 100 metara", navodi se u saopštenju CTU.

Kako se dalje navodi u saopštenju, “potpuno su nejasni razlozi nedavne izmjene ovog člana koji je u najvećoj mjeri trebalo da zaštiti od nelojalne konkurencije hotele i restorane koji su nosioci naše turističke ponude”.

“Mislimo da nema te struke i nauke koja bi podržala ovakvu izmjenu, pa molimo ministra da nam javno saopšti ko su predstavnici koji su ovakvim rješenjem omogučili glavni izvor sive ekonomije kakvi jesu privremeni objekti, koji posluju nekoliko mjeseci tokom sezone, koji, po pravilu, ne prijavljuju radnu snagu, ne izdaju fiskalni račun a izvor su mogućih zaraza zbog neadekvatnih sanitarno-tehničkih uslova.”, stoji u saopštenju koje potpisuju Krsto Niklanović i Zlatibor Milić.

Bonus video: