Uzimaju imanja da bi se drugi bogatio

Za oduzeti dio imanja Jevriću je dosuđeno 57 eura, a Vojvodiću 8,8 eura. Zbog prve elektrane voda u selu već skoro presušila
544 pregleda 13 komentar(a)
Sekula Jevrić, Radojica Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Sekula Jevrić, Radojica Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2017. 21:08h

Mještani andrijevičkog sela Konjuhe Sekula Jevrić i Radojica Vojvodić revoltirani su načinom na koji im država pokušava oduzeti djelove imanja za potrebe izgradnje buduće mini hidroelektrane na vodotoku Mojanska, odnosno, rijeci Perućici, koja protiče tim selom.

Odlukom Osnovnog suda u Beranama Jevriću je za površinu od 380 kvadrata šume 5. klase, pored rijeke, država obavezana da prema rješenju Uprave za nekretnine PJ Andrijevica o eksproprijaciji isplati 57 eura (ili 15 centi po kvadratu) plus 319,2 eura naknade za ogrevno drvo na toj lokaciji.

Vojvodiću je prije godinu donijeto rješenje o eksproprijaciji 110 kvadrata za koje bi država trebalo da mu isplati oko osam centi po kvadratu ili ukupno oko 8,8 eura, ali je on, u međuvremenu, poveo sudski spor koji je još u toku.

“U selu Konjuhe posjedujem oko 10 hektara i kroz moje imanje protiče rijeka Perućica. Bez mog znanja i pitanja donijeli su rješenje o oduzimanju 380 kvadrata zemljišta za dobrobit Crne Gore. Ali ovo nije za dobrobit Crne Gore, za koju sam već dao put do katuna, već mi je dio imanja oduzet za dobrobit privatnika. Uzimaju meni imanje, a daju drugome da se bogati na moj račun. Mislio sam da će male elektrane biti postavljene kaskadno sa protokom i to sigurno ne bih branio, ali oni prekidaju tok rijeke dug 10 km“, kazao je za “Vijesti” Jevrić i ističe da ne da svoju imovinu, niti traži novac.

On tvrdi da će korito rijeke da presuši, iako su Komovi sad regionalni i vrlo brzo će biti proglašeni nacionalnim parkom.

“Turizam napreduje, a moje imanje nije na prodaju jer na toj lokaciji mogu da izgradim šest vikendica. Moja porodica troši struju u četiri stana u Podgorici i u dva stana gore, tako da ćemo vrlo brzo preplatiti iznos sa kojim su željeli da nas obeštete”, naglasio je Jevrić ocjenjujući rješenje o eksproprijaciji “potcjenjivačkim”.

Vojvodić kaže da su još prije godinu donijeli rješenje da mu plati osam centi po kvadratu ili ukupno 8,8 eura.

“Sudim se, imam zbog toga trošak i pred sudom sam se pojavljivao već 5-6 puta. Što se tiče moje imovine, koja mi je ostala od pradjeda, rekao sam im da na nju ne računaju. Upozorio sam ih i pred sudom da ni kolac ne zabodu jer će graditi kao u pjesmi Skadar na Bojani - “što radnici za dan sagrade, to vile za noć obale”. Ja ću biti ta vila. Sve ću im macom izlomiti. Ponudili su mi 8,5 eura. Možete misliti koje je to potcjenjivanje i bezobraština“, naglasio je Vojvodić.

Usred ovog sela, na vrelu Bradavac, koji je pritoka Perućice, malu hidroelektranu (mHE) je već izgradio Igor Mašović, brat gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića.

Državni projektanti odobrili su već tri nove MHE na vodotoku Mojanska i planirali dodatne tri mHE, što znači da bi u ovom vasojevičkom selu trebalo da bude ukupno sedam mHE.

“Napon struje u selu je slab, a stubovi popadali po selu. Ništa nije uloženo, niti je put izgrađen”, naveo je Jevrić.

Vojvodić je dodao da usred sela, mjestu Bradavac, nema vode, i da je korito presušilo. “Ni krava ne može da se napije. Tako misle i sa Perućicom da urade”, zaključio je on.

Jevrić se žalio Višem sudu na rješenje o eksproprijaciji

Jevrić se u međuvremenu žalio Višem sudu u Bijelom Polju na prvostepeno sudsko rješenje o eksproprijaciji donijeto 5. decembra ove godine.

U žalbi je kao “nečuveno i skandalozno” okarakterisao ponašanje suda, i “apsolutno nezakonito”, usmjereno na njegovu štetu, i “stvaranje imovinske i materijalne koristi krajnjem korisniku zemljišta”. Jevrić napominje da ovo rješenje ima za posljedicu poseban apsurd da će kroz naknadu za finansiranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u budućnosti ekstremno preplatiti krajnjim korisnicima njegovu vlastitu imovinu.

“Znači plaćam da bi drugi dobio moje, a sve pod pukom prisilom države i njenih institucija, uz aminovanje suda”, naveo je, između ostalog Jevrić u žalbi.

Bonus video: