Slovenci gase Global broker diler

Izvršni direktor Global broker diler Saša Sajko objasnio je “Vijestima” u kratkom telefonskom razgovoru da je prvobitni plan bio da isprave nepravilnosti, na koje je ukazala Komisija, a da konačna odluka o dobrovoljnoj likvidaciji Global broker dilera “nema nikakve veze” sa odlukom regulatora da joj se privremeno zabrani rad

7684 pregleda 0 komentar(a)
Montenegroberza (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Montenegroberza (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Montenegroberza objavila je danas da je donijela odluku o prestanku članstva Global broker dilera iz Podgorice nakon što je taj ovlašćeni posrednik na berzi donio Odluku o dobrovoljnoj likvidaciji.

Brokersko-dilerskom kućom godinama su gazdovali slovenački državljani Peter Drašler i Saša Sajko, koji je bio izvršni direktor.

Komisija za tržište kapitala prethodno je podsjetimo počev od 11. decembra privremeno zabranila rad investicionom društvu Global broker diler iz Podgorice.

Komisija je, kako su to “Vijesti” ranije objavile kod Global broker dilera utvrdila nekoliko nepravilnosti, a najvažnija je što nije imala uspostavljene procedure koje se zahtijevaju prilikom izvršavanje naloga za klijente, a tiču se propisa o sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Rješenjem Komisije ovom investicionom društvu ostavljen je bio maksimalni rok do 90 dana da ispravi nezakonitosti.

Izvršni direktor Global broker diler Saša Sajko objasnio je danas “Vijestima” da je prvobitni plan bio da isprave nepravilnosti, na koje je ukazala Komisija, a da konačna odluka o dobrovoljnoj likvidaciji Global broker dilera “nema nikakve veze” sa odlukom regulatora da joj se privremeno zabrani rad.

Komisija za tržište kapitala, kako su to ranije objavile “Vijesti”, krenula je nedavno u detaljnu kontrolu i ostalih investicionih društava i ovlašćenih posrednika u trgovini na Montenegroberzi.

Bonus video: