Opština Budva blokirala Brkovićevu zemlju koju Švajcarci prodaju

Zbog poreskog duga blokirana parcela koju je na prodaju oglasila švajcarska institucija “NLB Interfinanz AG” iz Ciriha. Zemlju prodaju zbog duga “Vektre” od skoro 50 miliona eura

40607 pregleda 501 reakcija 46 komentar(a)
Brković, Foto: Luka Zeković
Brković, Foto: Luka Zeković

Opština Budva, odnosno Uprava lokalnih javnih prihoda blokirala je zemljišni kompleks od 6.100 kvadrata u Bečićima vlasništvo ofšor firme “Anotech Corporation”, registrovane na Britanskim Djevičanskim ostrvima iza koje stoji biznismen Dragan Brković, na ime poreskog duga od stotinu hiljada eura.

Švajcarska institucija “NLB Interfinanz AG” iz Ciriha objavila je počekom jula prodaju atraktivne parcele za 1,4 miliona eura zbog milionskog duga Brkovićeve “Vektre”.

Opština Budva, koristeći zakonske mogućnostu, upisala je hipoteku kako bi se osigurala da će naplatiti nagomilani poreski dug.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 100.743,62 eura za porez na nepokretnost u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda“, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Blokirana zemlja u Bečićima
Blokirana zemlja u Bečićima foto: Vuk Lajović

Švajcarci su počekom jula oglasili prodaju šest hiljada kvadrata kategorisanih kao pašnjaci i šuma, kao i četiri prizemna objekta površine od pet do 49 kvadrata u Bečićima.

Procijenjena vrijednost nepokretnosti je 1.475.000 eura. Iznos preostalog duga “Vektre Montenegro” “NLB-u Interfinanz AG”, prema ugovoru o zajmu, iznosi 49.326.593 eura.

Podgorička kompanija “Vektra Montenegro” tražila je prije dvije godine od Opštine Budva da joj izda urbanističko-tehničke uslove (UTU) za zemljišni kompleks uknjižen na “Anotech corporation” u Bečićima, preko puta njihovog odmarališta “Alet“.

Detaljnim urbanističkim planom “Bečići“ na toj parceli moguće je graditi kompleks stambenih zgrada sa prizemljem i četiri sprata, ali riječ je o preporučenoj spratnosti, tako da investitor može graditi i veće zgrade ukoliko zauzme manje prostora u temelju.

Parcela “Anotech corporationa” založena je za dva kredita - od 50 i 55 miliona eura, koje je Vektra uzela 2007, odnosno 2009. godine od “NLB Inter Finanz AG” banke iz Ciriha.

Banka je u nekoliko navrata pokretala prodaju parcele, što je zabilježeno kao teret na ovo zemljište, a i Opština Budva je upisala još 2016. hipoteku na ime poreskog duga od 68 hiljada eura.

Vektra je vlasnik bečićkog odmarališta “Alet“ koje se graniči sa parcelom “Anotech corporationa”. I na ovo odmaralište upisane su istovjetne hipoteke švajcarske banke na ime milionskih kredita.

“Vektra” je kompleks “Alet” u Bečićima kupila 2006. godine, koji je ranije bio poznat kao Međunarodni omladinski centar (MOC) i to za 4,8 miliona eura. MOC je prethodno bio prodat barskoj firmi “Planeta”, ali je ugovor raskinut jer nije uplaćen novac.

MOC je do prodaje Brkoviću pripadao beogradskoj kompaniji “Internacional” koja je nastala iz “Geneksa”.

Brković je imao velike planove sa “Aletom“, namjera mu je bila da na njegovom mjestu gradi luksuzni kompleks, ali od toga se ništa nije realizovalo.

Bonus video: