MA za 14 godina dao 100 hiljada besplatnih karata, ukupna vrijednost oko 15 miliona eura

Direktori i menadžeri godišnje dijelili i po tridesetak karata.

61163 pregleda 2736 reakcija 234 komentar(a)
MA bio darežljiv sa kartama na svoju i štetu države koja mu je pomagala, Foto: Savo Prelević
MA bio darežljiv sa kartama na svoju i štetu države koja mu je pomagala, Foto: Savo Prelević

Od 2006. godine do sada u računovodstvu “Montenegro erlajnsa” (MA) evidentirano je 62 hiljade naloga za odobravanje besplatnih avio-karata.

S obzirom na to da se na nalozima nalazi i po više imena, ukupan broj podijeljenih karata je oko 100 hiljada na svim destinacijama na kojima je ova kompanije letjela.

S obzirom na cijene avio-karata kompanije, može se procjeniti da ukupan iznos besplatnih karata iznosi najmanje oko 15 miliona eura.

Prema podacima do kojih su došle “Vijesti”, ove godine je odobreno 1.069 naloga za izdavanje oko hiljadu i po besplatnih avio-karata, i pored značajnog smanjenja saobraćaja zbog pandemije koronavirusa.

Oko 1,2 hiljada karata se odnosi na zaposlene u ovoj avio-kompaniji, njihovu rodbinu i prijatelje, a oko 300 na partnere kompanije.

Partnersko čašćavanje

Dio ovih besplatnih partnerskih karata odnosi se na kompanije kojima MA duguje novac, poput Aerodroma (15 karata), pa je na ovaj način prebijan iznos duga.

Među partnerima je i advokatska kancelarija Ane Đukanović, sestre predsjednika države, koja je ove godine dobila dvije besplatne karte, u 2019. četiri, a u 2018. dvanaest karata.

U 2020. na zahtjev direktora kompanije Živka Banjevića, koji je na toj funkciji bio do početka juna, odobreno je 26 karata.

On je 12 besplatnih karata dao sadašnjem poslaniku DPS-a Jevtu Erakoviću i njegovoj porodici.

Od juna je direktor Vlastimir Ristić, a on nije tražio nijednu besplatnu kartu, ali je potpisivao odobrenja za ostale.

Neki zaposleni uzimali su i do 26 besplatnih karata za svoju porodicu, u godini sa značajnim padom avio-saobraćaja.

U 2019. bilo je 3.656 naloga za izdavanje oko šest hiljada besplatnih karata. Od tog broja preko četiri hiljada karata odobreno je na zahtjev članova menadžmenta i zaposlenih.

U 2018. podijeljeno je oko 5,5 hiljada karata, u 2017. i 2016. oko četiri i po hiljade, u 2015. i 2014. po oko četiri hiljade, a u 2013. oko 5,5 hiljada.

Broj podijeljenih karata između 2006. i 2012. godine iznosio je između sedam i osam hiljada karata.

Ko je među dobitnicima

Među partnerima kojima su odobrene besplatne karte ili su sa njima prebijeni dugovi nalaze se i državne institucije, turističke agencije, sportski klubovi, nevladine organizacije i udruženja invalida, ali pored većine partnerskih besplatnih karata piše samo “opšti partner”.

Jasno je da mnoge od ovih partnerskih karata nijesu bile poslovne, jer se neki nalozi odnose i na po četiri karte osoba sa istim prezimenom.

Jedina vjerska organizacija kojoj su dijeljene karte je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

Ispred koje su putovali Miraš Dedeić, pored čijeg imena piše samo “total free”, kao i Zlatko Bulić kod koga piše “naplatiti taksu”.

CPC je svake godine dobijala po nekoliko besplatnih karata, dok nema ostalih vjerskih organizacija.

Primjetno je da se od 2006. do 2012. godine polovina besplatnih karata odnosila na partnerske kompanije Aerodrome, Kontrolu letjenja i druge, a da se nakon toga većina karata dijelila zaposlenima i njihovim članovima porodice i prijateljima.

Slično su se ponašali svi direktori i članovi menadžmenta od Zorana Đurišića koji je bio izvršni direktor i predsjednik borda do 2013. godine, a zatim Daliborka Pejović, Živko Banjević, Lidija Pantović, Zoran Kostić...

Menadžment kompanije je dan nakon što je iz Vlade saopšteno da joj je zabranjena dalja državna pomoć MA, donio odluku o prekidu letova od 26. decembra, 23 godine od prvog leta i 26 godina od osnivanja.

Ukupni dugovi kompanije su preko 100 miliona eura, a MA ima negativnu vrijednost za 60 miliona eura.

Besplatno i za pojedine sudije i tužioce, “Exit”...

Među partnerima “Montenegro erlajnsa” koji su dobijali besplatne avio-karte navođeni su i sudovi i tužilaštva, a nejasno je na osnovu čega su sa sudijama i tužiocima “prebijani” dugovi za plate.

“Exit festival” je čest korisnik besplatnih karata MA, a samo 2015. godine odobreno im je preko 300 karata iako je riječ o komercijalnoj manifestaciji koju je država već sponzorisala.

Svake godine više desetina besplatnih karata dobijaju mobilne telekomunikacione kompanije, na ima duga radnika za “službene telefone”.

Nacionalna turistička organizacija svake godine dobija veliki broj besplatnih avio-karata, a jedan dio nezakonite državne pomoći upravo se odnosi na uplatu bez osnova između NTO i avio-kompanije.

Da su plaćane karte, možda ova nezakonita pomoć ne bi bila potrebna.

Bonus video: