Lutrija državi, bez kocke u kafićima

Veće koncesione naknade i ovlašćenja Uprave i inspekcije

21708 pregleda 26 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada osniva državnu lutriju koja će jedina imati pravo na priređivanje lutrijskih igara.

Terminali za klađenje u ugostiteljskim objektima više neće postojati.

Postojeći iznosi godišnjih i mjesečnih koncesionih naknada se povećavaju, kao i obavezni iznos bankarskih garancija...

To su neke od najznačajnijih novina u nacrtu Zakona o igrama na sreću, a Vlada ga je 29. decembra usvojila i poslala na javnu raspravu, koja traje narednih 60 dana.

Nova državna lutrija dobija monopol na lutrijske igre, a plaćaće koncesionu naknadu od 10 odsto vrijednosti svih uplata. Dosadašnja koncesija za lutrijske igre istekla je krajem 2016. godine i od tada nije nikome dodjeljivanja. Do tada monopol na lutrijske igre imala je Lutrija Crna Gore u vlasništvu Save Džigija Grbovića. Njegova kompanija moći će da se bavi drugim igrama na sreću, a dilema je da li će moći da koristi sadašnje ime.

“Igre na sreću mogu se obavljati samo u prostoru priređivača i uplate se primati samo u prostorima priređivača ili preko terminala koji se nalaze u za to posebno opredijeljenim prostorima priređivača (ne u kafićima ili restoranima)”, navedeno je u obrazloženju nacrta zakona.

Postojeće licence za terminale u ugostiteljskim objektima, prema ovom nacrtu, isteći će šest mjeseci nakon stupanja na snagu novog zakona. Igrama na sreću moći će da se bave firme koje imaju kapital od najmanje 500 hiljada eura, što do sada nije bilo definisano.

Uvode se uslovi poslovne reputacije za članove menadžmenta priređivača igara na sreću, a proširuje se nadzor i ovlašćenja Uprave za igre na sreću i inspekcije.

Bivši ministar finansija Darko Radunović je u decembru 2018. godine potpisao ugovor sa kolegom iz Slovačke prema kojem ova država sa milion eura bespovratne donacije finansira izradu novog zakona o igrama na sreću i unapređenja tehničkog nadzora. Slovačka strana je odmah uplatila pola miliona eura, a ostatak je trebalo da bude uplaćen kada crnogorska strana ispuni obaveze. Prethodno ministarstvo je dva puta odlagalo rok, a posljednji je bio 31. decembar ove godine.

Bonus video: