Glasovima odbornika SNP usvojen budžet Plužina za 2018; DF: Zašto nema sredstava iz Egalizacionog fonda?

Odbornik DF-a Zoran Blagojević kazao je da neće glasati za budžet, koji je, kako je ocijenio predizborni
116 pregleda 0 komentar(a)
SO Plužine, Foto: Svetlana Mandić
SO Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.12.2017. 15:02h

Na današnjoj sjednici Skupštine Opšine Plužine, glasovima odbornika Socijalističke narodne partije (SNP), usvojen je budžet za 2018. godinu u iznosu od 3,734 miliona eura.

Protiv su bili odbornici Demokratskog fronta (DF) i odbornik komunista, dok su iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) bili uzdržani.

Odbornik DF-a Zoran Blagojević kazao je da neće glasati za budžet, koji je, kako je ocijenio predizborni. Pitao je zašto Plužine ni ove godine, kao ni prethodnih sedam, nemaju sredstva iz Egalizacionog fonda i da li je razlog to što se svake godine ponavljaju iste stavke – prenos sredstava iz prethodne godine i za eksproprijaciju, što ove godine iznosi 840 hiljada, ili je to odnos države prema Plužinama.

"Ako odizmemo ovih 840 hiljada kapitalni budžet je mnogo manji nego što se prikazuje. Pravi se lažna slika ogromnog iznosa kapitalnom budžeta. Sjećamo se kada je on bio 50 odsto budžeta, a sad je evo 37 odsto i svake godine se smanjuje. Zašto se ovih 490 hiljada nije moglo potrošiti u ovoj godini, nego se prenosi u sledeću", kazao je Blagojević.

U planiranim primicima najveće učešće imaju porezi, 1,8 milion eura, i naknade, 757 hiljada, od čega za korišćenje šuma 210 hiljada, a za vode 520 hiljada. Planirani prihodi budžeta raspoređuju se na operativni budžet, i to 2,34 miliona eura, i kapitalni, od 1,39 miliona. Najznačajniji izdaci operativnog budžeta su bruto zarade i ostala lična primanja, u iznosu od 638.000, i transferi institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru, od 514.000. Kada je riječ o kapitalnim izdacima najviše iznose ona koja se odnose na lokalnu infrastrukturu, 621.600.

"Odakle sad subvencije za proizvodnju mlijeka. Demokratski front je to predlagao 2014. ali ste tada rekli da je nemoguće, e sad došla je izborna godina pa može. Pozdravljamo ovo, ali ne zaboravite da smo se mi za ovo zaagali godinama. Šteta što izbori nijesu svake odine, bilo bi više ovakvih i sličnih izdvajanja", poručio je Blagojević.

Sekretar Sekretarijata za finansije Olgica Glomazić kazala je da sredstva iz Egalizacionog fonda nijesu planirana ne zbog prenosa novca već da je komisija koja dodjeljuje ta sredstva procijenila da je fiskalni kapacitet Plužina mnogo veći nego što je prosječan fiskalni kapacitet na nivou države.

"Naplata naših prihoda je veća mnogo u odnosu na druge opštine, odnosno na prosjek u državi i najavili su neku promjenu kriterijuma, mada malo je šansi da možemo dobiti, jer uvijek u visokom iznosu ostvarimo prihode", kazala je Glomazić.

Prema njenim riječima prestavnici mljekare "Nika" su se obratili svim opštinama, pa i Plužinama, da ukoliko bude dovoljno mlijeka da se cijena subvencionirana, pa je ostavljena ta mogućnost.

Odbornik SD-a Miodrag Bakrač kazao je da od ukupnog budžeta 25 odsto ide u investicije, a ostalo u redovnu potrošnju, a što se primitika tiče, prema njegovim riječima, oni nijesu zahvaljujući radu lokalne uprave već zbog bogatstva opštine.

Jednoglasno je usvojena informacija o ostvarivanju lokalnih javnih prihoda od januara do novembra tekuće godine, a usvojene su i ostale tačke – plan upravljanja parkom prirode "Piva" za narednu godinu, izvještaj o stanju spomenika, informacija o radu opštinskog Crvenog krsta, kao i o raspodjeli sredstava opredjeljenih za NVO.

Bonus video: