Mitrović: Hitno opredijeliti novčanu pomoć za korisnike materijalnog obezbjeđenja

Poslanik DPS-a podsjetio da je materijalno obezbjeđenje krajem 2020. koristilo oko 8.500 porodica sa oko 28.500 članova

13787 pregleda 42 reakcija 43 komentar(a)
Mitrović, Foto: DPS
Mitrović, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Mitrović pozvao je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da hitno opredijeli novčanu pomoć za korisnike materijalnog obezbjeđenja.

"U Crnoj Gori centralno mjesto i centralnu važnost u borbi protiv siromaštva i socijalnog isključivanja ima materijalno obezbjeđenje (MO) koje je na kraju 2020. godine koristilo oko 8.500 porodica sa oko 28.500 članova. Sa ovim pravom a kroz Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, određeni korisnici ostvaruju i niz drugih vezanih prava, dječiji dodatak, zdravstvenu zaštitu, troškove sahrane člana porodice, jednokratne novčane pomoći, subvenciju na električnu energiju, troškove ishrane u predškolskim ustanovama", kazao je Mitrović.

Sve ovo je, kako je kazao, gotovo uvijek nedovoljno da bi se prehranio pojedinac ili porodica.

"Shodno tome država je, a kroz aktivnosti Vlade, resornog ministarstva, odnosno nadležnih Centara za socijalni rad gotovo uvijek iznalazila način da se porodicama korisnicima materijalnog obezbjeđenja ili u narodu poznate socijalne pomoći dodatno obezbijedi određena vrsta pomoći. Gotovo se nikada nije desilo da u susret novogodišnjim praznicima nema dodatnih akcija nadležnih organa u cilju obezbjeđivanja neke vrste pomoći korisnicima materijalnog obezbjeđenja. Prethodna Vlada je posebno iskazivala senzibilitet u vrijeme krize Covid 19", naveo je Mitrović u saopštenju.

Vlada je, ističe, shodno tome samo u 2020. godini, a u okviru drugog paketa socio-ekonomskih mjera, u cilju finansijske podrške ugroženim kategorijama stanovništva obezbijedila davanje jednokratne novčane pomoći u vrijednosti od 50 eura svim nezaposlenima koji su se na dan 31. mart prethodne godine nalazili na evidenciji nezaposlenih lica kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a koja nijesu ostvarivala pravo na novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje, bilo kao nosioci prava ili članovi porodice koji koristi pravo na MO.

Penzionerima kojima iznos najniže penzije ne prelazi 128,82 eura, dodaje Mitrović, obezbijeđena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 eura.

"EPCG je obezbijedila da se za potrošače iz kategorije ranjivih kupaca kojima se obračunava popust od 50%, obezbijedi dodatni popust u istom iznosu kako ova kategorija potrošača po osnovu računa za električnu energiju ne bi imala nikakvih troškova za vrijeme trajanja mjera; da se ostalim subvencioniranim potrošačima, o svom trošku, udvostruči procenat subvencije; da se odgodi raskid svih vrsta protokola o izmirenju duga iz prethodnog perioda."

Mitrović navodi da je Vlada, u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera od 23. jula obezbijedila i davanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 200 eura porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja i korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca.

"U susret novogodišnjim praznicima Spajić ne samo što je zaboravio najsiromašnije građane Crne Gore već je najavio da će oni građani (stariji) koji koriste usluge geronto programa (programa pomoći u kući) morati da plaćaju subvencioniranje da bi nastavili da koriste taj program. Kao što je i na početku bilo jasno, ne samo da neće imati sluha za najsiromašnije u Crnoj Gori i za oblast socijalne i dječije zaštite već u najavi pokazuje i izrazito indolentan odnos prema ovoj kategoriji korisnika budžeta. Pa shodno njegovoj indolentnosti i 'nenadležnosti' skrećemo mu pažnju da je neophodno, a uslijed sve složenije Covid situacije, pomoći ovoj kategoriji korisnika budžeta", zaključio je Mitrović.

Bonus video: