žugić razgovarao sa predstavnicima poslovnih banaka

CBCG: Veliki doprinos banaka u ublažavanju posljedica pandemije

"Imajući u vidu pad tražnje za kreditima, aktivni moratorijum u kome je sada devet odsto ukupnog portfolija, poremećaje u novčanim tokovima klijenata i snažan privredni pad, ostvarena kreditna podrška potvrđuje značajnu angažovanost banaka u saniranju problema nelikvidnosti realnog sektora”, ocijenili su iz CBCG

3719 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CBCG
Foto: CBCG

Banke su imale veliki doprinos u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa po građane i privredu, ocijenjeno je iz Centralne banke (CBCG).

Na sastanku guvernera CBCG Radoja Žugića sa predstavnicima svih poslovnih banaka i Udruženja banaka (UBCG) konstatovano je da su banke veoma efikasno implementirale svih pet setova mjera koje je pripremila vrhovna monetarna institucija tokom prošle godine i, na taj način, značajno olakšale položaj najpogođenijem dijelu privrede i stanovništva.

“To najbolje potvrđuje podatak da je 60 odsto ukupnih bruto kredita odobrenih sektoru turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva restruktuirano, ili je u jednogodišnjem moratorijumu. Dvije banke u sistemu su restrukturirale preko 80 odsto svojih kredita odobrenih sektoru turizma i poljoprivrede”, navodi se u saopštenju.

Banke su, kako se dodaje, podržale privredu i građane i kroz svoju kreditnu aktivnost, pa su od početka pandemije, odnosno sredina marta, do kraja oktobra prošle godine odobrile kredite preduzećima u iznosu od skoro 400 miliona eura, što je samo 6,9 odsto manje u odnosu na uporedni period 2019. godine.

"Imajući u vidu pad tražnje za kreditima, aktivni moratorijum u kome je sada devet odsto ukupnog portfolija, poremećaje u novčanim tokovima klijenata i snažan privredni pad, ostvarena kreditna podrška potvrđuje značajnu angažovanost banaka u saniranju problema nelikvidnosti realnog sektora”, ocijenili su iz CBCG.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji na bankarskom tržištu Crne Gore.

"Zahvaljujući unaprijeđenim parametrima poslovanja, koji su bili mnogo bolji u odnosu na stanje koje je prethodilo krizi iz 2008. godine, banke su pokazale visok stepen otpornosti na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa”, rekao je Žugić.

Konstatovano je da je bankarski sistem stabilan, likvidan, solventan i dobro kapitalizovan, iako je evidentno da je, kao rezultat koronakrize, došlo do određenog rasta loših kredita i značajnog pada profitabilnosti bankarskog sistema.

Na sastanku je bilo riječi i o primjeni Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija, kao i obimne prateće podzakonske regulative, koja podrazumijeva ukupno 38 odluka.

"Dogovoreno je da se, u cilju usklađivanja poslovanja banaka sa pomenutim sistemskim zakonima, u narednom periodu uspostavi još frekventnija komunikacija regulatora i banaka", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas