"pandemija koronavirusa imala negativan uticaj na trgovinsku razmjenu"

Đikić: Regionalna trgovinska saradnja imaće značajnu ulogu u ekonomskom oporavku regiona

"Na samom početku pandemije dovedeno je u pitanje i snabdijevanje regiona osnovnim životnim namirnicama"

1755 pregleda 0 komentar(a)
CEFTA (Ilustracija), Foto: Shutterstock
CEFTA (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Regionalna trgovinska saradnja imaće značajnu ulogu u ekonomskom oporavku regiona, a ohrabruju procjene da Akcioni plan za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta može generisati čak i do 6,7 odsto privrednog rasta, saopštio je direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić.

„Naš najvažniji zadatak u narednom periodu je da obezbijedimo našim privredama više prostora za razvoj, kako bi mogle da prežive i napreduju, uprkos ekonomskim problemima koje nam je donijela pandemija koronavirusa“, kazao je Đikić agenciji Mina-business.

On je dodao da je pandemija koronavirusa imala negativan uticaj na trgovinsku razmjenu između zemalja regiona, ali i da je doprinijela da se shvati snaga i značaj regionalne trgovinske saradnje.

„Na samom početku pandemije dovedeno je u pitanje i snabdijevanje regiona osnovnim životnim namirnicama. Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) je u saradnji sa Transportnom zajednicom sprovela inicijativu Zeleni koridori i Zelene trake, čime je omogućen brži protok osnovnih proizvoda, kao što su medicinska sredstva za borbu protiv pandemije, prehrambeni proizvodi i stočna hrana“, podsjetio je Đikić.

On smatra da se CEFTA sporazum pokazao izuzetno korisnim za region, jer je regionalna trgovinska saradnja u prethodnih 14 godina značajno olakšana i unaprijeđena.

Prema nekim istraživanjima, trgovina u regionu je dvostruko veća zahvaljujući CEFTA-i, dok su aktivnosti na dodatnom olakšavanju trgovine kroz pojednostavljivanje procedura doprinijele povećanju trgovine u regionu od oko 25 odsto samo u prethodne četiri godine.

„Ukidanjem carina i kvantitativnih ograničenja na trgovinu domaćom robom, privrednici su dobili priliku da slobodno izvoze svoje proizvode, dok je kumulacijom porijekla omogućeno dodatno uvezivanje kompanija u regionu, ali i u evropske lance snabdijevanja“, rekao je Đikić.

On je dodao da je uspostavljen i okvir za olakšanje i dalje unapređenje trgovine robom i uslugama kroz dodatne protokole 5 i 6, što za privrednike znači postepeno rješavanje problema višestrukih kontrola i testiranja, kao i brojnih dokumenata za stavljanje proizvoda u promet.

„CEFTA je, u prethodnom periodu, usvojila zajedničku carinsku strategiju čija puna primjena će smanjiti broj izvršenih kontrola, uveden je sistem za olakšavanje trgovine voćem i povrćem, ali i procedure međusobnog priznavanje ovlašćenih izvoznika kojim se koristi pojednostavljenih procedura za trgovce od povjerenja proširuju na cijeli region“, saopštio je Đikić.

Usklađivanje svih procedura u CEFTA-i se, kako je kazao, zasniva na usklađivanju sa zakonodavstvom i standardima u EU, čime CEFTA doprinosi i približavanju regiona jedinstvenom evropskom tržištu.

„Ukoliko posmatrate kako se CEFTA razvijala tokom ovih 14 godina, vidjećete da se sistem trgovine mijenjao kako bi odgovorio na izazove trgovinskih barijera između CEFTA strana. Prve aktivnosti bile su vezane za carinske stope i pravila porijekla, dok se trenutni opseg djelovanja odnosi na dodatno olakšavanje trgovine kojim se uklanjaju, prije svega, administrativne barijere“, naveo je Đikić.

On je najavio da će se u narednom periodu raditi na uzajamnom priznavanju dokumenata i licenci u oblasti trgovine robom i uslugama.

„Na taj način će privrednicima, između ostalog, biti omogućeno da sa jednim dokumentom imaju pristup na sedam tržišta, izvoze proizvode uz pojednostavljene procedure na prelazima, kao i da svoje usluge izvoze bez troškova osnivanja lokalnih kćerki firmi i lokalnih licenci“, objasnio je Đikić.

On je područio da će dodatno biti olakšano i kretanje radnika, kao i prekogranično kretanje paketa uz smanjenje regulatornih troškova.

Đikić je saopštio da netarifne barijere predstavljaju jedan od ključnih izazova u trgovini u regionu.

„Puno je urađeno na tom planu, ali nas veliki broj aktivnosti očekuje i u narednom periodu. Očekujemo da će dodatno olakšavanje trgovine robom i uslugama u najvećoj mjeri eliminisati te barijere“, naveo je Đikić.

On smatra da je polazna osnova njihovo identifikovanje.

„Posebno raduje to što ćemo pomoć u ovom segmentu imati i od Biznis savjeta Zapadnog Balkana, koji su nedavno osnovale privrede regiona, sa ciljem praćenja sprovođenja aktivnosti iz Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog tržišta i u čijem radu učestvuju i kompanije iz Crne Gore“, objasnio je Đikić.

On je kazao da prostora za unapređenje CEFTA sporazuma uvijek ima, posebno ako se zna da je trgovina veoma široka oblast koja se konstantno razvija.

„Konkretno, jedna od najvažnijih aktivnosti na kojoj ćemo raditi u narednom periodu vezana je za rješavanje trgovinskih sporova između strana. Upravo su započeti pregovori o dodatnom protokolu, koji imaju za cilj unapređenje postojećeg i uspostavljanje efikasnijeg sistema“, zaključio je Đikić.

Preporučujemo za Vas