Grbović u registru član borda do iduće skupštine CEDIS-a

Grbović je ostavku podnio dan nakon što su “Vijesti” objavile da je, poslije penzionisanja, angažovan u Odboru CEDIS-a krajem oktobra prošle godine

12136 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Ostavku podnio 18. novembra: Veselin Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Ostavku podnio 18. novembra: Veselin Grbović, Foto: Arhiva Vijesti

Bivši predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, iako je podnio 18. novembra neopozivu ostavku na članstvo u Upravnom odboru Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), i dalje je formalni član Borda državnog CEDIS-a u registru, do naredne Skupštine akcionara kompanije.

Grbović je ostavku podnio dan nakon što su “Vijesti” objavile da je, poslije penzionisanja, angažovan u Odboru CEDIS-a krajem oktobra prošle godine.

Kako novi član Odbora direktora još nije imenovan (jer u međuvremenu nije bilo sjednice Skupštine društva), ni ostavka Grbovića nije još mogla proizvesti pravno dejstvo, odnosno nije bilo promjene koja se registruje u CRPS-u, kažu u CEDIS-u

“U skladu sa članom 171 stav 3 Zakona o privrednim društvima, ostavka člana Odbora direktora proizvodi pravno dejstvo danom imenovanja novog člana, a ne danom podnošenja iste. Kako novi član Odbora direktora još nije imenovan (jer u međuvremenu nije bilo sjednice Skupštine društva), to ni ostavka g. Grbovića nije još mogla proizvesti pravno dejstvo, odnosno nije bilo promjene koja se registruje u CRPS-u. Očekujemo da će imenovanje novog člana biti na narednoj sjednici Skupštine društva”, rečeno je “Vijestima” u odgovoru na pitanje zašto se uprkos registracionim pomjenama CEDIS-a u CRPS-u Grbovićevo ime i dalje nalazi među članovima Odbora direktora kompanije.

Grbović je izjavio da ovim njegovim angažmanom „nije predviđena bilo kakva novčana nadoknada“.

Iz državne Elektroprivrede, koja je vlasnik CEDIS-a, odgovarajući ranije na pitanje “Vijesti” kolika je Grbovićeva mjesečna nadoknada za rad u Bordu CEDIS-a, saopštili su da “naknada za člana Odbora direktora na neprofesionalnom radu u društvu iznosi jednu prosječnu zaradu u mjesecu koji prethodi obračunu zarada”.

Prosječna zarada u CEDIS-u, od mjeseca do mjeseca, varira između 700 i 800 eura.

Iz CEDIS-a nijesu odgovorili da li je i koliko Grboviću od imenovanja do sada ukupno isplaćeno novca po osnovu naknade koja mu je pripadala po osnovu članstva u upravi.

CEDIS je kao posebno društvo u stopostotnom vlasništvu EPCG izdvojeno sredinom 2016. i od tada ima samostalne organe upravljanja.

Bonus video: