netačne ili nepoznate adrese

Kolašin: Sekretarijat nije uspio da uruči rješenje o porezu na nepokretnosti za više od 40 firmi

Među pravnim subjektima ih je i nekoliko iz Kolašina, dok su ostali iz Podgorice, Budve, Kotora, Bijelog Polja, Tivta, Herceg Novog, Beograda...

5249 pregleda 1 komentar(a)
Nikako da naplate poreze: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Nikako da naplate poreze: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Više od 40 preduzeća je na spisku onih kojima zbog netačne ili nepoznate adrese iz kolašinskog Sekretarijata za finansije nijesu uspjeli da uruče rješenje o porezu na nepokretnosti.

Među tim pravnim subjektima ih je i nekoliko iz Kolašina, dok su ostali iz Podgorice, Budve, Kotora, Bijelog Polja, Tivta, Herceg Novog, Beograda...

Za devet mjeseci prošle godina lokalna uprava prihodovala je od poreza na nepokretnosi oko 89.000 eura, dok je za cijelu godinu planirani prihod po tom osnovu bio čak 430.000 eura.

Za ovu godinu, prema projekcijama iz odluke o budžetu, trebalo bi da se u opštinsku kasu od poreza na nepokretnosti slije 410.000 eura.

Prema podacima iz konačnog izvještaja kontrolne revizije te opštine od prije šest mjeseci, pravna i fizička lica Opštini Kolašin, po osnovu poreza na nepokretnosti, krajem 2019. godine dugovali su oko 2,5 miliona eura.

Za devet mjeseci prošle godina lokalna uprava prihodovala je od poreza na nepokretnosi oko 89.000 eura, dok je za cijelu godinu planirani prihod po tom osnovu bio čak 430.000 eura. Za ovu godinu, prema projekcijama iz odluke o budžetu, trebalo bi da se u opštinsku kasu od poreza na nepokretnosti slije 410.000 eura

Najviše, milion eura, kako piše u izvještaju, duguju fizička lica za porez za zemljište. Po istom osnovu, pravna lica duguju polovinu tog iznosa.

Po osnovu poreza na objekte fizička i pravna lica duguju 763.871, odnosno, 197.670 eura.

Opština je tokom 2019. godine, kako piše u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) pokrenula upis hipoteke za fizička lica prema 41 obvezniku i prema 27 obveznika iz kategorije pravnih lica.

To je rezultiralo uplatom ukupno oko 11.000 eura poreskog duga. U izvještaju DRI piše i da “prinudna naplata poreza na nepokretnosti za fizička lica nije rađena, izuzev za najveće dužnike, za koja su rađena rješenja o obezbjeđivanju potraživanja“.

Ranije preporuke te institucije bile su da Opština treba da u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji preduzeme mjere prinudne naplate prema svim poreskim obveznicima.

U cilju “kadrovskih pretpostavki za rješavanja naplate i kontrole javnih prihoda“, u lokalnoj upravi su tokom minule godine popunjena radna mjesto poreskog inspektora i višeg savjetnika za lokalne javne prihode.

Preporučujemo za Vas