Vektra i sud zagubili radnicima pet miliona eura

Prema ranijim informacija spornih pet miliona namijenjenih za isplatu radnika “Vektra Boka” je posudila povezanoj firmi “Vektra investment”, nakon čega im se gubi trag

10920 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
“Bokin” hotel “Plaža”, Foto: Slavica Kosić
“Bokin” hotel “Plaža”, Foto: Slavica Kosić

Grupa od oko 250 bivših radnika “Vektra Boke” upozirila je juče da već godinu čekaju na obećanje da će se pronaći nestalih pet miliona eura od prodaje imovine te kompanije i da će tim novcem biti isplaćene obaveze prema njima.

“Novac dobijen od prodaje u iznosu od pet miliona putem nezakonite pozajmice je otuđen. Poslodavac i predsjednik Privrednog suda su obećali da će izvršiti povraćaj još u februaru prošle godine, a to se nije desilo ni do danas. Razlika preko pet miliona je otišla čudesnim putevima pa se ne zna gdje je. Tih 5 miliona upravo po ustavu i zakonu moglo je riješiti sve obaveze prema nama radnicima i da dostojanstveno možemo nastaviti život”, naveli su radnici u obraćanju javnosti.

Prema ranijim informacija spornih pet miliona namijenjenih za isplatu radnika “Vektra Boka” je posudila povezanoj firmi “Vektra investment”, nakon čega im se gubi trag.

Oni podsjećaju da je Ustavni sud poništio dio člana Zakona o stečaju i da su sada sva potraživanja u prvom isplatnom redu, ali da njihov stečajni sudija Blažo Jovanić to nije sproveo.

“Napominjemo da je taj novac zakonski pripadao nama radnicima. Stečajni nije našao za shodno da ispoštuje već donesene sudske odluke čak i sa Vrhovnog suda kao i pravosnažna rješenja donesena u upravnom postupku”, tvrde bivši radnici.

Oni navode da njihove muke počinju privatizacijom HTP “Boke” iz 2007. godine, a sumnjaju da je vlasnik Vektre Dragan Brković ikada platio puni iznos kupoprodajne cijene akcija.

“Sumnju da ništa nije plaćeno, potvrđuje i aneks ugovora od 2011 godine gdje su dali hipoteku zemljišta na Žabljaku i okolini u vrijednosti od 64 miliona da Savjet za privatizaciju i prethodna Vlada nikada nisu pokušali da aktiviraju hipoteke ili pak mjenice na sve ove osnovane sumnje nas radnika. A ima i osnovne sumnje da je i ta zemlja djelimično kupljena pod plaštom hipoteke “Vektra Boke”, po višestruko nižoj cijeni nego što je data na hipoteku u aneksu ugovora”, navode bivši radnici.

Investicioni program je prema aneksu ugovora trebalo da bude završen 2014. godine, ali Brkovićeva kompanija nije ispunila ni minimum obaveza. “Vektra Boka” je 2015. godine otišla u stečaj.

“Osnov stečaja je ipak bio dug od 23,6 miliona eura, a ne kako su naveli četiri miliona za CKB - OTP banke. Predviđenim planom reorganizacije, mi radnici smo nezakonito strpani u treći isplatni red, čime su ugrožena naša prava”, navedeno je u saopštenju.

Oni kažu da je tu normu ukinuo Ustavni sud i da sva radnička potraživanja moraju biti isplaćena prioritetno u prvom isplatnom redu, ali da “moćnici kao što je stečajni sudija, poslodavac i direktor Poreske uprave ne poštujući zakon i ustavne odredbe”. Navode i da Poreska uprava nije preuzela već date hipoteke na imovinu “Vektra Boke” kako bi se naplatili doprinosi za njihov staž. Oni kažu i da je kupoprodajnim ugovorom bila zabranjena prodaja imovine “Vektra Boke” do ispunjenja obaveza kupca, ali da je prodavana “pod okriljem predsjednika Privrednog suda”.

Bonus video: