Nije znao da je sud angažovao vještaka

Čivović izgubio spor protiv Deripaske

Bivši radnik Rudnika Boksita treba da plati oko 96.000 eura sudskih troškova

7355 pregleda 5 komentar(a)
Apelacioni sud još nije odlučio o prvostepenoj presudi: Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Apelacioni sud još nije odlučio o prvostepenoj presudi: Privredni sud, Foto: Savo Prelević

Prvostepenom presudom Privrednog suda koju je donijela sudija Borjanka Zogović, bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović izgubio je spor protiv dvije firme ruskog biznismena Olega Deripaske (Shasta Universal i CEAC Holding Limited) kojima je osporavao 22 miliona eura potraživanja od Rudnika boksita u stečaju i na ime sudskih troškova dosuđeno je da plati oko 96.000 eura. Presuda nije pravosnažna, jer se Čivović na nju žalio Apelacionom sudu koji o žalbi još nije odlučio.

Trećetuženi u ovoj parnici, o kojoj je Privredni sud vijećao čak tri puta, bili su Rudnici boksita u stečaju.

Čivović tvrdi za “Vijesti” da je spor izgubio po osnovu nalaza vještaka finansijske struke Borke Boričić, za koju, kao tužilac, nije ni znao da je angažovana u ovom sporu.

“Trebalo je da budem upoznat sa rješenjem o imenovanju vještaka, da me sud makar pita da li ga prihvatam. Međutim, mimo sudske prakse na kraju sam bio zatečen saznanjem da postoji gotov nalaz. Sumnjam da je ovo vještačenje dogovoreno mimo suda u nekoj kafani. S obzirom da sumnjam na korupciju u Rudnicima boksita vezano za ove transakcije, a koje sam pokušao da osporim pred sudom, očekujem da će se nova vlast zainteresovati za slučaj radnika koji je na to ukazivao, a sad treba da bude kažnjen sa 96.000 eura. Ako tužilac u sporu nema rješenje o određivanju vještačenja to znači da je takva odluka donijeta u kafani”, tvrdi Čivović.

On je dugi niz godina pred sudom osporavao da su 22 miliona eura Deripaskinih firmi uplaćivane na račune Rudnika boksita. Stečajna uprava je, međutim, priznala postojanje tih potraživanja što Zogović navodi i u presudi.

“Nalazom i dokumentacijom koje su banke dostavile su potvrđeni navodi tuženih da su svi zajmovi trećetuženom isplaćeni, dok nijesu vraćeni, pa je potraživanje prvo i drugotuženog prema trećetuženom osnovano, što je i priznato od strane stečajnog upravnika tuženog trećeg reda”, piše u presudi. Prema presudi, radilo se o zajmovima Deripaskinih firmi koji su uplaćivani nikšićkoj firmi od oktobra 2008. do oktobra 2011. godine. Boričić je imenovana rješenjem Privrednog suda 10. jula 2019, a nalaz je sačinila 13. septembra te godine.

Na treću prvostepenu presudu Čivović se žalio Apelacionom sudu. Posle prve presude u korist Deripaskih firmi predmet je Privrednom sudu vratio Vrhovni sud, a nakon ponovljenog postupka i Apelacioni sud je vratio drugu presudu u korist firmi ruskog biznismena.

Zogović za “Vijesti” nije željela da detaljnije komentariše tvrdnje da tužilac Čivović nije bio ni upoznat sa vještačenjem.

“Sve što sam imala da kažem navela sam u presudi”, rekao Zogović. Čivović je prethodno tražio njeno izuzeće iz postupka, koje je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio. Uz to, Sudski savjet je odbio zahtjev bivšeg radnika Boksita da je Zogović povrijedila Etički kodeks svoje profesije. Rudnici boksita su u stečaju od 19. novembra 2013. godine.

Preporučujemo za Vas