nije objavljen dokument kojim se daje saglasnost

Dan: Aerodromi tajno pomagali MA, sakrili pozajmicu od pola miliona eura

To pokazuje dokumentacija do koje je došao „Dan”, prema kojoj je javni izvršitelj Vasilije Mićović pokrenuo postupak prinudne naplate zbog te pozajmice koja je realizovana 13. maja 2020. godine

20055 pregleda 181 reakcija 26 komentar(a)
Aerodrom u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Aerodrom u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Aerodromi Crne Gore, čiji je izvršni direktor Danilo Orlandić, u maju prošle godine tajno su preko ugovora o zajmu pozajmili 497.435 eura nacionalnom avio-prevozniku Montenegroerlajnzu (MA), piše Dan.

To pokazuje dokumentacija do koje je došao „Dan”, prema kojoj je javni izvršitelj Vasilije Mićović pokrenuo postupak prinudne naplate zbog te pozajmice koja je realizovana 13. maja 2020. godine. Postupak je pokrenuo krajem prošle godine, nakon što je MA prizemljio avione.

Da je pozajmica u maju ove godine realizovana daleko od očiju javnosti pokazuje podatak da Vlada, na čijem je čelu tada bio premijer Duško Marković, nije objavila informaciju da je dala saglasnost za pozajmicu. Vlada je vlasnik oba preduzeća.

Ova pozajmica, osim što je bila tajna, čudi, jer MA duguje Aerodromima preko 25 miliona eura. Zakonom o konsolidaciji MA Aerodromima je trebalo da budu isplaćena 32 miliona eura duga koje MA ima prema njima. Orlandić nam je nedavno kazao da im je isplaćen samo dio novca, prije nego što je zakon stopiran 3. septembra prošle godine.

Na sajtu Vlade jedino je objavljen podatak da je 14. maja data saglasnost Vlade da se Montenegroerlajnzu iz budžetske rezerve isplati 501.641 euro novca. Pomoć iz budžetske rezerve koja je isplaćena MA može se vidjeti u dokumentu koji je u maju ove godine sačinilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, na čijem je čelu tada bio ministar Osman Nurković.

Nakon obustave komecijalnog vazdušnog saobraćaja od 16. marta 2020. godine do 4. maja 2020. godine crnogorski nacionalni avio-prevoznik je shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ukupno realizovao 53 specijalna čarter leta, od kojih su naplaćena samo četiri i tom prilikom ukupno je prevezeno 2.712 putnika. Preostali letovi odnose se na humanitarni evakuacioni prevoz, shodno odluci Vlade Crne Gore, tj. na povratak naših državljana iz inostranstva u zemlju. Obustava komercijalnog vazdušnog saobraćaja ima za posledicu da se Montenegroerlajnz nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji i da je izmirenje tekućih obaveza dovedeno u pitanje.

Kako bi riješili problem finansijske prirode, neophodno je da se uplati 501.641,21 euro za obavljene usluge u periodu od 18. marta do 1. maja 2020. godine pisalo je u dokumentu Nurkovićevog resora. Bilo kakva odluka, od nosno saglasnost za pozajmicu Aerodroma prema MA nije pominjana u doku mentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

„Dan” je juče bezuspješno pokušavao da dobije odgovor od Aerodroma Crne Gore da li su imali saglasnost Vlade da pozajme 497.435 eura, odnosno ko je to odobrio. Odgovor nismo mogli da dobijemo ni iz Montenegroerlajnza. Ni Ministarstvo kapitalnih investicija nije odgovorilo na naše upite u vezi sa ovom pozajmicom.

Konjević 2017. godine ukazivao na tajne poslove MA i Aerodroma

Poslanik SDP-a Raško Konjević u oktobru 2017. godine saopštio je da je vlada Duška Markovića prvo Montenegroerlajnzu za održavanje likvidnosti te godine dala 2,2 miliona eura, a potom još 2,3 miliona „tako što su Aerodromi Crne Gore taj svoj profit dali Hipotekarnoj banci kao garanciju za kredit koji je istog dana dobio Montenegroerlajnz bez šansi da taj kredit bude vraćen". Konjević je rekao da je Vlada sve to proglasila tajnim dokumentima.

Preporučujemo za Vas