Svilanović: Države regiona ostvarile napredak u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana

Prema riječima Svilanovića, predstavljanjem Digitalne agende za Zapadni Balkan uspostavljen je regionalni politički dijalog o digitalnoj transformaciji regiona
71 pregleda 0 komentar(a)
Savjet za regionalnu saradnju, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Savjet za regionalnu saradnju, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Ažurirano: 04.07.2018. 14:32h

Države regiona ostvarile su značajan napredak u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, ali je neophodno ispuniti još mnogo zadataka, ocijenio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović.

On je danas u Beču, na ministarskom panelu, predstavio glavne rezultate sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA).

Svilanović je, kako je saopšteno iz RCC-a, rekao da je ostvaren značajan napredak u sva četiri segmenta tog dokumenta - trgovini, investicijama, mobilnosti i digitalnoj integraciji.

On je, komentarišući rezultate plana, kazao da je podržana Regionalna agenda reformi u oblasti investicija (RIRA), dogovoreno otpočinjanje pregovora o Sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za odabrane profesije, kao i da su potvrđeni principi modela automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

Prema riječima Svilanovića, predstavljanjem Digitalne agende za Zapadni Balkan uspostavljen je regionalni politički dijalog o digitalnoj transformaciji regiona.

Svilanović je tokom predsjedavanja ministarskim panelom ocijenio da je pred regionom, i pored ostvarenog napretka, još i liberalizacija trgovine uslugama, snižavanje cijena rominga i napredak u sprovođenju Digitalne agende.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, saopštio je da je regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu suštinski aspekat regionalne saradnje i ključni doprinos stabilnosti regiona.

"On je takođe i sastavni dio procesa evropske integracije i katalizator ekonomskog rasta“, ocijenio je Hahn.

Regionalni ekonomski prostor, kako je rekao, ima potencijal da bude prekretnica za region, jer predstavlja praktičnu pripremu za učešće regiona u jedinstvenom tržištu Evropske unije (EU).

„Značaj regionalne integracije je potvrđen, a države Zapadnog Balkana su snažno opredjeljene za jačanje regionalnih ekonomskih veza, ali i onih sa EU“, saopšteno je iz RCC-a.

Sastanak se podudario sa početkom austrijskog predsjedavanja Savjetom EU, čiji će prioritet takođe biti kredibilna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan.

Ministarskom panelu, u sklopu predstojećeg Samita Zapadnog Balkana u Londonu, prisustvovali su ministri ekonomije, a tema je bila Regionalni ekonomski prostor – napredak i dalji koraci.

MAP REA u šest ekonomija Zapadnog Balkana, podržan je na Samitu u Trstu 12. jula prošle godine.

Tako je nastala agenda za ekonomije Zapadnog Balkana usmjerenu ka daljem razvoju regionalne ekonomske saradnje.

Očekuje se da će aktivnosti predviđene tim planom i usmjerene na njegove četiri glavne komponente, biti realizovane do 2020. godine, a neke od njih i do 2023.

MAP REA će biti predstavljen naredne sedmice na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu.

Bonus video: