Od mnogih "ako" zavise i turizam i ekonomija

Iz turističke privrede zadovoljni ukidanjem testova i ograničenja za ulazak stranaca u Crnu Goru. Nadaju se da neće biti ograničenja tokom ljeta, kao i da će slične odluke donijeti i susjedne zemlje

29939 pregleda 118 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Ukidanje obaveznih testova na kovid za ulazak stranaca je dobra odluka ako bude važila i tokom ljeta, ako uskoro započne postupak vakcinacije i ako druge države omoguće svojim državljanima ulazak i kasnije povratak iz Crne Gore bez strogih uslova, smatraju predstavnici crnogorske turističke privrede.

Ministarstvo zdravlja je odluku o ukidanju do sada obaveznih PCR testova i drugih graničenja za ulazak stranaca i povratak u zemlju crnogorskih državljana donijela 11. januara a ona je od juče stupila na snagu. Odluka formalno važi narednih 15 dana, a ministar ekonomskog razvoja, u čijem resoru je i turizam, Jakov Milatović je na konferenciji prije dva dana kazao da očekuje da ova mjera ostane i ubuduće na snazi.

Rast kad imunizacija zaživi

Predsjednik odbora za turizam u Privrednoj komori Ranko Jovović kazao je “Vijestima” da je PKCG u ranijim inicijativama predlagala ukidanje obaveznih testova prilikom prelaska granice, tako da oni sada pozdravljaju ovu odluku Vlade.

“Mišljenja sam da će ove mjere pozitivno uticati na protok ljudi, prije svega iz zemalja okruženja. Međutim, kako se radi o periodu godine kada je cirkulacija ljudi na relativno niskom nivou, te kako je epidemiološka situacija i u zemljama regiona ozbiljna, na žalost ne očekujemo značajnije povećanje broja gostiju. Vjerujem da će značajniji pozitivni efekti na naš turizam biti ostvareni nakon početka imunizacije i značajnijeg obuhvata stanovništva u Crnoj Gori i zemljama iz kojih dolazi najveći broj naših gostiju”, kazao je Jovović.

Sagovornik “Vijesti” iz turističke agencije kazao je da je odluka ministarstva dobra vijest, ali da je potrebno još mnogo drugih “ako”, kako bi se mogla očekivati bolje turistička sezona od prethodne.

“Politika Evropske unije o mogućnostima kretanja još nije poznata. Postoje najave da će oni koji budu vakcinisani imati posebne kartice sa kojima će moći da putuju bez ikakvih ograničenja. Zasada je u cijeloj EU vakcinisano manje od jedan odsto stanovništa, a prema optimističnim prognozama do ljeta bi moglo biti vakcinisano najviše do trećine ukupnog stanovništva i to većinom onih starije dobi. Naša odluka o ukidanju ograničenja je dobra, ali ne možemo samo na osnovu nje planirati prodaje aranžmana i ulaziti u ugovore sa partnerima. Očekujemo da će se tek za dva ili tri mjeseca znati šta možemo da očekujemo od ljetnje sezone”, kazao je sagovornih “Vijesti”.

Ranko Jovović
Ranko Jovovićfoto: Savo Prelević

On smatra da bi očekivanja trebalo usmjeriti na tržišta susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Srbije, uz nadu da će te zemlje ukiniti ograničenja za putovanje u Crnu Goru.

“Iz ovih zemalja je i do sada stizalo oko 50 odsto ukupnog broja turista i samo međusobno otvaranje prema tim tržištima bi bilo značajno za crnogorski turizam”, kazao je sagovnornik “Vijesti”.

Lani izgubljeno 450 miliona

Ministar Milatović rekao je prije dva dana na pres konferenciji o novim zdravstvenim mjerama, da ga one raduju i da se time otvaraju mogućnost oporavka sektora turizma i cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji.

“Ovo su jako dobre vijesti. Drago mi je da je Ministarstvo zdravlja bilo u mogućnosti da omogući ulazak u Crnu Goru bez dodatnih zahtjeva i omogući slobodno kretanje unutar Crne Gore. Očekujemo da ove mjere ostanu i u budućnosti na snazi. Zbog ograničenja ulaska u Crnu Goru prošle godine smo izgubili oko 450 miliona eura”, rekao je Milatović.

Iz Vlade očekuju da će ovogodišnja sezona biti na oko 50 odsto one iz 2019. godine.

Oko polovine ukupnog broj hotela prošlog ljeto nije uopšte ni otvarano, a oko deset hiljada radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima je ostala bez posla. U 2020. godini od turizma je ostvareno manje od deset odsto prihoda iz 2019. godine. u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar) bruto domaći proizvod pao je za 27 odsto, prema podacima Monstata. Sve to uticalo je na drastičan pad državnih prihoda i rast javnog duga. Turizam čini oko 25 odsto crnogorske ekonomije.

Buzdovan: Ako se poveća zaraza, nas će ponovo zatvoriti

Predstavnik Udrženja ugostitelja Budva Nikola Buzdovan kazao je da su nove mjere Ministarstva zdravlja kojim je ulazak u Crnu Goru dozvoljen bez PCR test “mač sa dvije oštrice”.

“Naš stav je da je bolje da je zemlja otvorena i lakše pristupačna, ali za druge strane postavlja se pitanje na koji način će se pratiti širenje zaraze. Da ne bude da bukne zaraza, pa onda opet po nama usred sezone da zatvaramo ugostiteljske objekte. Tako da možemo slobodno reći da je mač sa dvije oštrice - dobro je, ali i opasno je”, kazao je Buzdovan.

Bonus video: