„ToMontenegro” startuje u februaru?

Za dvije do tri sedmice biće završeno osnivanje državne avio-kompanije, a u tom roku biće poznata i sudbina “Montenegro erlajnza” i radnika

55430 pregleda 567 reakcija 89 komentar(a)
Novi odbor direktora MA biraće 8. februara (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Novi odbor direktora MA biraće 8. februara (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Proces osnivanja nove državne avio-kompanije, registrovane pod nazivom “ToMontenegro”, biće završen najkasnije za dvije do tri sedmice, a do tada će biti poznato i da li će i pod kojim uslovima “Montenegro erlajns” (MA) moći da obnovi letove makar do Beograda, koliko će radnika iz ove avio-kompanije preći u novu i kako će biti obeštećeni zaposleni koji ne pređu, saznaju “Vijesti” iz Vlade.

Do sada je usvojena odluka o osnivanju i statut nove kompanije, a predstoji izbor rukovodstva. Odbor direktora i izvršnog direktora “ToMontenegra” biraće direktno Vlada. Nakon toga predstoji preuzimanje dijela imovine od MA, kao i težak posao dobijanja licenci, slotova i brojnih dozvola. Prvi letovi se mogu očekivati u roku od šest do devet mjeseci, a nije isključen ni kraći rok.

Novi Odbor MA bira se 8. februara

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić juče je podnio ostavku i o tome obavijestio Odbor direktora kompanije koji treba da mu je konstatuje i izabere vršioca dužnosti direktora. Međutim, članovi odbora direktora su ranije podnijeli ostavke pa je pitanje ko mu je može konstatovati. Skupština akcionara na kojoj će biti izabran novi odbor direktora zakazana je za 8. februar.

Zadatak Odbora direktora MA će biti pokušaj održavanja imovine i pokretanje minimum letova kako licence ne bi bile izgubljene. Plan Vlade je da od MA preuzme jedan avion koji je kompanija kupila na kredit, obešteti kompaniju za do sada uplaćeni iznos i preuzme vraćanje preostalih rata od oko 6,8 miliona eura. Druga dva aviona MA ima u zakupu, pa postoje pregovori da nastavak zakupa preuzme država ili nova avio-kompanija.

Menadžment MA je obustavio letove 25. decembra prošle godine, nakon što je iz Vlade saopšteno da više nemaju zakonskih mogućnosti da pomažu ovoj avio-kompaniji. Agencija za zaštitu konkurencije je 3. septembra zabranila dalju državnu pomoć.

Otvoreno pismo ministrima finansija i kapitalnih investicija Milojku Spajiću i Mladenu Bojaniću juče je uputio Sindikat linijskih pilota “Montenegro erlajnsa”.

Apel sindikata

Oni traže odgovore o sudbini kompanij, poručujući da su ugrožene porodice radnika MA koji nijesu primili plate od septembra.

“Prošlo je više od dvije nedjelje od gašenja MA i izjave da neće biti nuspojava obećane mirne tranzicije sa MA na novu kompaniju. Za sve ovo vrijeme, mi zaposleni nismo dobili nijedan odgovor, niti vidjeli konkretan korak koji bi potvrdio obećanja i rješio naša životna i egzistencijalna pitanja. Imajući u vidu da je prošlo dvije nedjelje, a ne samo da nisu ispunjena obećanja, već je prekinut svaki kontakt sa nama, u nas se uvukla sumnja da postoji mogućnost da budemo izigrani i da postanemo žrtve politikanstva”, saopštili su iz ovog sindikata.

Koliko radnika će zadržati

Prema informacijama “Vijesti”, u naredne dvije do tri sedmice biće poznato i koliko dosadašnjih radnika MA prelazi u novu kompaniju, kao i kako će biti obeštećeni radnici koji ne budu preuzeti. Nezvanične su najave da bi u novu kompaniju mogla preći većina pilotskog i tehničkog osoblja, vrlo mali dio iz administracije gdje je bio i najveći višak zaposlenih.

Od sadašnjeg broja od oko 360 radnika u novoj kompaniji bi mogla biti angažovana polovina.

Iz sindikata pilota su tražili da se hitno uspostavi zdrava komunikacija i što prije riješe radno-pravni i socijalno-pravni statusi zaposlenih u MA.

Bonus video: