spajanje institucija

Spajić mijenja četvoricu direktora uprava

Mugoša ocijenio da je nezakonito smijenjen, ali da se neće žaliti

14483 pregleda 7 komentar(a)
Čekam zvanično rješenje Vlade o razrješenju: Mugoša, Foto: Boris Pejović
Čekam zvanično rješenje Vlade o razrješenju: Mugoša, Foto: Boris Pejović

Ministar finansija Milojko Spajić biće koordinator Poreske, kao i uprava za igre na sreću, za nekretnine i za imovinu do formiranja dvije nove uprave - za prihode i za katastar i državnu imovinu i izbora njihovih direktora, odlučila je juče Vlada.

Vlada je 5. januara izmijenila uredbu o državnoj upravi kojom je predviđeno spajanje Poreske i Uprave za igre na sreću u buduću Upravu prihoda, kao i objedinjavanje uprava za nekretnine i imovinu u Upravu za katastar i državnu imovinu. Istom izmjenom uredbe predviđen je prestanak mandata direktorima i pomoćnicima direktora u te četiri uprave zbog spajanja.

Vlada je juče konstatovala prestanak mandata četvorici direktora i njihovim pomoćnicima i odredila Spajića za koordinatora sve četiri uprave.

Miomir M. Mugoša, kojem je zvanično mandat direktora PU prestao 5. januara, rekao je “Vijestima” juče, prije nove odluke Vlade, da nije dobio rješenje o razrješenju, da dolazi na posao, kao i da smjenu smatra nezakonitom, ali da neće zbog toga podnijeti tužbu.

“Smatram da smjena nije urađena na način koji je primjeren, da nije u skladu sa zakonom i da je na ovaj način napravljena šteta cijelom sistemu, ali ne pada mi na pamet da tužim bilo koga. Iz medija i ‘Službenog lista’ moji pomoćnici i ja saznali smo da smo smijenjeni, što mislim da nije primjereno, jer su ove državne intitucije od velikog značaja za funkcionisanje države”, rekao je Mugoša.

Vlada juče konstatovala prestanke mandata direktorima i pomoćnicima u upravama za poreze, igre na sreću, nekretnine i za imovinu.

“Vijesti” su istim povodom juče kontaktirale direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića i direktorku Uprave za igre na sreću Milenu Savović Baptistu, koji nijesu odgovorili na pitanja. Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević je krajem prošle godine priveden po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Šta sada rade u Poreskoj

Mugoša je kazao da je sve dane nakon stupanja na snagu uredbe dolazio na posao, ali da ni on ni pomoćnici nijesu potpisivali nikakve dokumente.

“Smatrao sam da ne treba da potpisujem bilo šta, iako je dosta dokumenata čekalo na potpis. U srijedu, 13. januara sam iz kabineta Ministarstva finansija dobio mejl u kome sam obaviješten da mogu da potpisujem akte iz nadležnosti PU dok ne dobijem zvanično rješenje Vlade o razrješenju. Nije data mogućnost da pomoćnici potpisuju akte, iako sve što dođe do direktora da potpiše oni prethodno moraju potpisati. Tri dana je sistem praktično bio stao, a nakon ovog dopisa sam odlučio da potpisujem akte da bi poreski obveznici mogli da ostvaruju svoja prava”, kazao je Mugoša koji je na uvid dao pismeno obavještenje Ministarstva finansija.

Mugoša, koji je kadar DPS-a, juče je pokazao i rješenje o privremenom finansiranju kojim je ime PU promijenjeno u Upravu prihoda i gdje je u ekonomskoj klasifikaciji budžeta nove uprave uvršten program 14014 pod nazivom “nadzor nad priređivačima igara na sreću”.

“Ova uprava nije formirana, nema v. d. direktora i nije preuzela zaposlene službenike Poreske uprave i Uprave za igre na sreću”, istakao je Mugoša.

On je kazao da je sa Spajićem i državnim sekretarom Jankom Odovićem imao prvi sastanak 18. decembra gdje je tema bila naplata prihoda po rebalansu od ljeta i navodi da ih je informisao da će za oko 60 miliona biti veća naplata u odnosu na rebalans, kojim je projektovano 1,38 milijardi i šest odsto manja naplata u odnosu na 2019. godinu. Tvrdi da je Spajić rekao da je to dobar rezultat.

“Ukazao sam da bi naplata bila još bolja da 46 miliona eura poreza nije odloženo kroz subvencije zbog krize i da nijesmo naplatili 32 miliona eura koji su pravosnažnom presudom Upravnog suda dobijeni, a koji se odnose na elektronsku trgovinu. Tražili smo od SDT-a da odblokira taj novac. Nakon toga me Spajić kontaktirao još dva puta vezano za nacionalnog avio-prevoznika kada je naplaćen dio poreskog duga za doprinose i za registraciju nove avio-kompanije i u vezi projekcija prihoda budžeta za ovu godinu...”, rekao je Mugoša.

On je dodao da je posljednji sastanak sa Spajićem bio 5. januara kada mu je ministar tražio ostavke zbog, kako tvrdi, “novih političkih okolnosti” i kada je najavio da će PU biti ukinuta. Mugoša je, kako kaže, ministru rekao da ostavku doživljava kao čin ako se posao ne radi kako treba i ako rezultati nijesu na nivou očekivanih i da mu ne pada na pamet da je podnese.

“U periodu od 2016. do 2020. PU je naplatila 266,62 miliona više od planiranog”, ponovio je Mugoša.

Ključne zamjerke vlasti PU su bile nedovoljna naplata poreza i to što dopušta nagomilavanje dugova kod obveznika bliskih donedavnoj vlasti.

Preporučujemo za Vas