Pomoć zakonita kad ne prelazi 800.000 eura po korisniku

“Pomoć se može dodijeliti u obliku direktnih bespovratnih sredstava, poreskih olakšica i povoljnijih uslova plaćanja ili u drugim oblicima, kao što su povratni predzajmovi, jemstva, zajmovi i vlasnički kapital, pod uslovom da ukupna nominalna vrijednost takvih mjera ne prelazi ukupnu gornju granicu od 800.000 eura po korisniku"

25440 pregleda 8 komentar(a)
Dugoročne mjere iz trećeg paketa će se ocjenjivati pri svakoj konkretnoj dodjeli pomoći, Foto: Shutterstock
Dugoročne mjere iz trećeg paketa će se ocjenjivati pri svakoj konkretnoj dodjeli pomoći, Foto: Shutterstock

Agencija za zaštiti konkurencije (AZK) ocijenila je da su socioekonomske mjere, koje je Vlada utvrdila prvim i trećim paketom i čiji je primarni cilj saniranje negativnih posljedica izazavanih pandemijom koronavirusa, u skladu su sa zakonom o kontroli državne pomoći, ako se dodjeljuju po uslovima koje propisuje Privremeni okvir za mjere državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u pandemiji.

Privremenim okvirom je definisano da maksimalna pomoć po jednom korisniku može biti do 800.000 eura.

“Dugoročne mjere iz trećeg paketa socioekonomskih mjera ne dodjeljuju se u skladu sa privremenim okvirom, već će se naknadno ocjenjivati, prilikom svake konkretne dodjele, primjenom posebnih pravila za dodjelu državne pomoći. Mjere iz prvog i trećeg paketa koje se ne odnose na državnu pomoć, u smislu člana 2 zakona, nijesu predmet kontrole usklađenosti, od strane AZK”, piše u rješenju Agencije, koja je prošle godine dala pozitivno mišljenje na drugi paket mjera.

Agencija u rješenju navodi da nalaže davaocima državne pomoći da prilikom dodjele podrške primijene kumulaciju i poštuju maksimalni ukupni iznos pomoći do 800.000 eura po korisniku.

“Pomoć se može dodijeliti u obliku direktnih bespovratnih sredstava, poreskih olakšica i povoljnijih uslova plaćanja ili u drugim oblicima, kao što su povratni predzajmovi, jemstva, zajmovi i vlasnički kapital, pod uslovom da ukupna nominalna vrijednost takvih mjera ne prelazi ukupnu gornju granicu od 800.000 eura po korisniku. Svi iznosi moraju biti bruto iznosi, odnosno prije odbitka poreza ili drugih troškova”, piše u rješenju.

Kovid-19 registar pomoći

AZK je zadužila davaoce državne pomoći da na svojoj internet strancii objave relevantne informacije o svakoj pojedinačnoj pomoći zbog korona krize u roku od 12 mjeseci od trenutka dodjele, da AZK dostavljati godišnje izvještaje i najkasnije do 30. juna 2021. dostave popis državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u pandemiji, da osiguraju vođenje detaljne evidencije koja sadrži sve informacije da bi se utvrdilo da su ispunjeni propisani uslovi.

“Ova evidencija mora se čuvati 10 godina nakon dodjele pomoći i na zahtjev dostaviti AZK. Davaoci su zaduženi i da sve državne pomoći dodijeljene u svrhu podrške privredi u aktuelnoj pandemiji unesu u registar državne pomoći kovid-19”, navodi se u rješenju.

Prvi paket iz marta prošle godine koji je Vlada procijenila na oko 100 miliona eura odnosio se dominantno na podršku likvidnosti. Najvažnije mjere su bile odgađanje plaćanja poreza na dohodak građana i doprinose za obavezno socijalno osiguranje na tri mjeseca i stopiranje vraćanja kredita do 90 dana. U drugom paketu mjera sa kraja aprila 2020. su bile subvencije na minimalnu zaradu, podrška poljoprivredi, ekonomsko-socijalne mjere čiji je ukupan fiskalni efekat procijenjen na oko 75 miliona eura bruto ili 46 miliona eura neto vrijednosti za tri mjeseca.

Najvažnija mjera u ovom paketu je državna pomoć zaposlenima u zatvorenim djelatnostima (ugostiteljstvo, usluge, prevoz i turistički sektor) u iznosu od 100 odsto minumalne zarade (222 eura), subvencije za ugrožene djelatnosti (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih) u iznosu od polovine bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog... Treći paket mjera od jula prošle godine je obuhvattio kratkoročne i mjere na srednji i duži rok. U kratkoročnim mjerama je bila podršku sektoru turizma u iznosu od 83,5 miliona eura, podsticaj poljoprivredi i ribarstvu za realizaciju investicija od ukupno 89,4 miliona eura, unapređenje konkurentnosti privrede kroz 17 programskih linija i davanjem 10 miliona bespovratnog novca u ovoj godini, subvencije zarada.

Bonus video: