Viši sud u Podgorici odbio žalbu

Ban mora da vrati radnike na posao: "Pomorski saobraćaj" nezakonito otpuštao

“Pomorski saobraćaj” dužan je i da tužiocima nadoknadi i troškove postupka u ukupnom iznosu od 1.664 eura, takođe u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja

37523 pregleda 229 reakcija 36 komentar(a)
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković

Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni, odbio je žalbu firme “Pomorski saobraćaj” Kamenari i potvrdio presudu Osnovnog suda u Herceg Novom od 30. oktobra prošle godine, kojim je odluka menadžmenta te kompanije o davanju otkaza trojici radnika proglašena nezakonitom.

Prvostepenom presudom sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Tanja Vidić usvojila je tužbeni zahtjev tužilaca Edvarda Krivokapića, Predraga Pavlovića i Miodraga Radanovića i poništila kao nezakonite odluke o prestanku radnog odnosa za tu trojicu zaposlenih u kompaniji “Pomorski saobraćaj”.

Menadžment se žalio na tu presudu ali je Viši sud odbio žalbu firme i potvrdio prvostepenu presudu, naloživši “Pomorskom saobraćaju” da u roku do osam dana od dana pravosnažnosti presude vrati trojicu otpuštenih radnika na posao, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

“Pomorski saobraćaj” dužan je i da tužiocima nadoknadi i troškove postupka u ukupnom iznosu od 1.664 eura, takođe u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Nakon drugostepene presude Višeg suda u Podgirici, trojica bivših radnika “Pomorskog saobraćaja” već drugi put se, pravosnažno okončavši te sporove u svoju korist, vraćaju na posao, jer ih je izvršni direktor i suvlasnik “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban već dva puta otpuštao.

Njih trojica su prvi put 2016. godine dobili presudu u svoju korist kojom ih je Viši sud u Podgorici vratio na posao, da bi ih direktor Dejan Ban, mjesec dana nakon što su se vratili u firmu, ponovo otpustio.

Radnici su ponovo 2019. tužili kompaniju i dobili pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Herceg Novom krajem prošle godine, a koju je sada potvrdio i Viši sud.

“Pomorski saobraćaj” je kompanija koja se bavi trajektnim prevozom na jedinoj takvoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj. Ta kompanija u vlasništvu je podgoričkih biznismena Dejana i Dušana Bana, bliskih predsjedniku Crne Gore i lideru DPS-a Milu Đukanoviću, kao i njihovog poslovnog partnera Željka Mihailovića.

Proteklu godinu dana obilježili su sukobi menadžmenta “Pomorskog saobraćaja” sa radnicima, nakon osnivanja prvog sindikata u toj kompaniji. Sindikalno organizovanje radnika i njihova zalaganja za poboljšanje uslova rada i povećanje primanja izazvali su oštru reakciju menadžmenta koji je ubrzo pod raznim izgovorima otpustio deset članova sindikata, među kojima i predsjednika te radničke asocijacije Ivana Vučinovića.

Otpušteni radnici potom su tužili firmu, zbog kako tvrde nezakonitih otkaza i te parnice su većim dijelom još u toku.

Predsjednk Nezavisnog sindikata “Pomorskog saobraćaja” Ivan Vučinović juče je pozdravio odluku Višeg suda u Podgorici da trojicu njegovih kolega vrati na posao i naglasio da sve što se događalo nakon osnivanja sindikata u toj kompaniji u oktobru 2019. naovamo dokazuje da je poslodavac “namjerno vršio diskriminaciju članova te organizacije i pokušavao na svaki način da uguši njeno djelovanje”.

“Jasno je da se radi o kršenju radnih prava, na šta smo sve vrijeme ukazivali i javnosti i inspekcijama i što još dokazujemo putem institucija sistema. Sindikat je i osnovan kako bi zaštitio prava radnika, a direktor Dejan Ban se svojski potrudio da ga rasformira prije nego što je on i počeo da djeluje te da svim članovima sindikata podijeli nezakonite otkaze, za šta se nadamo da ćemo dokazati, kao i u ovom slučaju naših kolega Krivokapića, Pavlovića i Radanovića”,kazao je Vučinović.

Pored tužbi za nezakonite otkaze, radnici “Pomorskog saobraćaja” menadžment kompanije su tužili i za neisplaćeni minuli rad, topli obrok, prekovremeni rad i neiskorišćene godišnje odmore, a ti su postupci još u toku.

Pejović: Kompletna sindikalna organizacija dobila otkaz

Advokat Jovan Pejović iz Herceg Novog, koji zastupa veći dio od dvadesetak radnika koji su po raznim osnovama u proteklih par godina tužili “Pomorski saobraćaj”, ističe da “ovakvo kršenje prava radnika još nije zabilježeno”.

“Najnovije presude Osnovnog suda u Herceg Novom i Višeg suda iz Podgorice potvrđuju da se u DOO “Pomorski saobraćaj” masovno krše prava iz rada. Trenutno zastupam dvadesetak bivših i sadašnjih radnika ove firme. Posebno bih istakao drskost u ovom predmetu, jer je kompletna sindikalna organizacija dobila otkaz što je nezabilježeno kako u Crnoj Gori tako i šire. Očekujem da će sudovi ostati na dosadašnjem nivou u odbrani zakonitosti i socijalnih prava radnika“, kazao je Pejović.