Reprogram kredita za kupovinu brodova: Još bez dogovora sa kineskom bankom

Država je žirant kompanijama, koje su u njenom potpunom i većinskom vlasništvu, za trgovinu brodova, na osnovu odluka prethodnih vlada

3419 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Glavobolja od ranijih odluka o kupovini brodova, Foto: Barska plovidba
Glavobolja od ranijih odluka o kupovini brodova, Foto: Barska plovidba

Nijesu završeni pregovori predstavnika Vlade i kineske Eksim banke u vezi sa reprogramiranjem kredita za kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu.

U Ministarstvu kapitalnih investicija su juče odgovorili da se čeka ishod pregovora Ministarstva finansija sa kineskom bankom. Očekuje se da narednih dana bude riješeno ovo značajno pitanje za državni budžet.

Država je žirant kompanijama, koje su u njenom potpunom i većinskom vlasništvu, za trgovinu brodova, na osnovu odluka prethodnih vlada.

Za isplatu rata za oba preduzeća 21. januara na naplatu dolazi 4,65 miliona dolara, od čega za Barsku 1,95 miliona i za Crnogorsku plovidbu 2,7 miliona.

Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku i 23 miliona dolara za Crnogorsku.

Prema sadašnjem kursu, to je oko 54 miliona eura.

U pregovorima se nadleženi resori Vlade mogu pozvati na potrebu odlaganja plaćanja obaveza i zbog krize u pomorstvu.

U slučaju pada garancije, odnosno prijevremene otplate kredita, iznos duga uvećao bi se za kamate i druge troškove.

Prema sadašnjim ugovorima, iduća rata na naplatu dolazi sredinom jula. Kredit za brodove se otplaćuju nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć. Iz Vlade je najavljeno da će slučaj “plovidbe” biti predat i tužilaštvu.

Iz dvije brodarske kompanije su već najavili da nemaju novca da plate rate.

Prema izvještaju sa kraja septembra prošle godine, vrijednost Crnogorske plovidbe je negativna i iznosi minus 5,9 miliona eura. Njen akumulirani gubitak je 16,6 miliona, dok su za devet mjeseci prošle godine imali minus od 204 hiljade eura.

Vrijednost Barske plovidbe je, prema izvještaju od juna, minus 3,4 miliona. Njen akumulirani gubitak je 13,8 miliona, a za šest mjeseci lani ostvarila je gubitak od 125 hiljada eura.

Bonus video: