sud donio presudu

CEZAP: CKB povrijedila kolektivna prava potrošača

Iz CKB "Vijestima" je saopšteno da se radi o prvostepenoj presudi, te da će shodno tome banka, u zakonom propisanom roku, uložiti žalbu i iskoristiti svoje zakonsko pravo da prvostepenu presudu ospori

9498 pregleda 2 komentar(a)
CKB banka, Foto: Boris Pejović
CKB banka, Foto: Boris Pejović

Podgorički Osnovni sud donio je presudu po prvoj kolektivnoj tužbi pokrenutoj u Crnoj Gori, kojom je, kako tvrdi Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), utvrđeno da je Crnogorska komercijalna banka (CKB) povrijedila Zakon o potrošačkim kreditima i kolektivna prava potrošača.

“Utvrđuje se da je tužena povrijedila član 23 stav 2 Zakona o potrošačkim kreditima, određujući naknadu za prijevremnu otplatu kredita u iznosima od jedan odsto, odnosno 0,5 odsto iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje, čime je ujedno povrijedila kolektivna prava potrošača”, navodi se u presudi.

Presuda je donijeta 14. januara, po tužbi koju je CEZAP preko svog punomoćnika, advokata Miloša Vukčevića, podnio u januaru prošle godine.

U presudi se, između ostalog, navodi da se zabranjuje tuženoj da u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za prijevremenu otplatu kredita u procentima, zavisno od iznosa kredita, odnosno od iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

“Tuženoj se zabranjuje takvo ili slično postupanje ubuduće”, dodaje se u presudi Osnovnog suda.

Iz CKB "Vijestima" je saopšteno da se radi o prvostepenoj presudi, te da će shodno tome banka, u zakonom propisanom roku, uložiti žalbu i iskoristiti svoje zakonsko pravo da prvostepenu presudu ospori.

"Želimo ukazati da Banka u svemu postupa u skladu sa odredbama Zakona o potrošačkim kreditima, odredbama Zakona o zaštiti potrošača, kao i drugim pozitivnim propisima koji uređuju oblast pružanja bankarskih usluga", rečeno je "Vijestima" iz CKB-a.

Prema tužbi CEZAP-a, CKB je narušila kolektivne interese i prava potrošača, postojećih i potencijalnih klijenata, jer im naknadu za prijevremenu otplatu kredita uvjek naplaćuje u maksimalnom iznosu od jedan odsto, odnosno 0,5 odsto, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Zakon, kako je objašnjeno iz CEZAP-a, propisuje da ta naknada mora biti pravedna i objektivna, te jednaka opravdanim troškovima koje banka neposredno ima u vezi sa prijevremenom otplatom kredita.

Sud je u obrazloženju presude, između ostalih važnih elemenata, našao da je tužbeni zahtjev osnovan, jer iznos kredita koji se otplaćuje ne smije da bude determinišući kod određivanja visine naknade, te da intencija zakonodavca propisivanjem da predmetna naknada "ne smije" preći jedan odsto, odnosno 0,5 odsto kredita nije bila da bilo kog potrošača dovede u povoljniji položaj zbog visine iznosa kredita koji otplaćuje, već da zaštiti potrošača od neopravdanih i neobjektivnih troškova u slučaju prijevremene otplate.

“Takvo postupanje CKB je, prema presudi, u suprotnosti sa Zakonom o potrošačkim kreditima i Direktivom EU 2008/48 o ugovorima o potrošačkim kreditima, kao i praksom iz slučajeva koji su se vodili pred Sudom pravde EU”, navodi se u saopštenju CEZAP-a.

Preporučujemo za Vas