DEVET KORISNIKA ISPUNILO USLOVE DA DOBIJE KREDIT

Do sada 11 ugovora za Abu Dabi fond: Povučeno je 23,3 miliona

Ministarstvo poljoprivrede i IRF pripremaju novi koncept da bi se cjelokupan novac iskoristio
178 pregleda 0 komentar(a)
Blagota Radulović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Blagota Radulović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Ažurirano: 23.12.2017. 19:56h

Od 11 potpisanih ugovora za korišćenje kredita za razvoj poljoprivrede iz Abu Dabi razvojnog fonda, devet korisnika je ispunilo sve uslove da dobije kredit i po tom osnovu je povučeno 23,2 miliona dolara.

To je “Vijestima” kazao direktor Direktorata za IPARD plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagota Radulović.

Ukupna vrijednost 11 potpisanih ugovora je 26,2 miliona dolara što je nešto malo više od polovine odobrenog iznosa. Abu Dabi je za pomoć razvoju crnogorske poljoprivrede opredijelio ukupno 50 miliona dolara. Kamata na kredite je 2,5 odsto, uz troškove obrade od 0,5 odsto. Rok otplate je 17 godina uz grejs period od četiri godine

Radulović je objasnio da ministarstvo zajedno sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF) radi na primjeni inoviranog koncepta tog projekta kako bi se omogućio znatno širi obuhvat korisnika za preostali dio novca.

“Potencijalni korisnici biće blagovremeno obaviješteni putem javnih poziva o uslovima dobijanja ovog kredita. S obzirom na potrebe sektora poljoprivrede i prerađivačke industrije za povoljnim kreditima za ulaganja u dalji razvoj poslovanja i rast konkuretnosti očekujemo da će preostali novac iz Abu Dabi razvojnog fonda biti iskorišćen”, rekao je Radulović.

Uslove za dobijanje kredita ispunila je firma Agro Carine koja je dobila 2,5 miliona za proširenje farme ovaca, proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i povezivanje poljoprivrede i turizma na Pišču i Pivi, kao i Vektra Jakić koja je dobila tri miliona za izgradnju fabrike za proizvodnju peleta. Ova firma se nalazi u stečaju kroz reorganizaciju.

Radulović je kazao da je uslov ispunila i kompanije Milkraft iz Bijelog Polja koja je dobila tri miliona za proširenje pogona za preradu mlijeka u Pavinom Polju.

Novac su počeli da koriste Eko per iz Šavnika koji je dobio 2,5 miliona za proširenje fabrike vode, kao i FML Nikšić koji je dobio 1,2 miliona za rekonstrukciju i dodatno opremanje bivše mljekare Nika.

Uslov da može početi da koristi novac ispunila je kompanija Mesopromet-Franca iz Bijelog Polja koja je dobila kredit od tri miliona dolara za izgradnju i opremanje objekta za suvo i hladno sušenje mesa, kao i HM Durmitor sa Žabljaka koji je dobio dva miliona za formiranje farme za uzgoj angus goveda.

Nikšićka kompanija Goranović je dobila kredit od tri miliona eura za proširenje mesne industrije, a sa IM Gradina iz Rožaje je ugovoren kredit od tri miliona za izgradnju farme za tov junadi i rekonstrukciju klanice.

Firme koje su aplicirale za kredit, a nijesu ispunile uslov za dobijanje novca su Bjelasica Rada iz Bijelo Polje koja je trebalo da uloži dva miliona u istoimenu u fabriku mineralne vode, kao i CG i POWER SERV iz Nikšića koja je tražila milion za kupovinu opreme za proizvodnju drvene ambalaže.

Preporučujemo za Vas