Sindikat: Uprava ACG kriva što je šteta rasla

Iz Sindikata Aerodroma navode da su 2019. godine nudili dogovor i da bi gubitak bio znatno manji od 14 miliona

8161 pregleda 10 komentar(a)
Sporovi sa radnicima kamen o vratu Aerodromima, Foto: Boris Pejović
Sporovi sa radnicima kamen o vratu Aerodromima, Foto: Boris Pejović

Za gubitak Aerodroma od 14 miliona eura na vansudska poravnanja i sudske sporove sa zaposlenima nijesu krivi radnici već menadžment kompanije i njihovi pravni zastupnici. Troškovi za neisplaćene obaveze radnicima mogle su biti znatno manje, ocijenio je predsjednik Sindikata Aerodroma Crne Gore (ACG), Damjan Radulović.

“Vijesti” su u ponedjeljak prenijele dio izvještaja revizora za poslovanje Aerodroma iz 2019. godine u kome se navodi da će ACG zbog sporova sa radnicima imati gubitak od najmanje 14,1 miliona eura, zbog čega treba korigovati finansijske izvještaje i smanjiti profit kompanije za ovaj iznos.

Sporovi se odnose na pogrešno obračunate zarada zaposlenih za period od avgusta 2008. godine do decembra 2018, odnosno neisplaćene razlike za startni dio zarade, naknade za neiskorišćene godišnje odmore, prekovremeni rad, za topli obrok, zimnicu, regres, jubilarne nagrade i bolovanja. Revizor navodi da troškovi mogu biti i veći jer nisu okončani sporovi sa 239 radnika koji nisu prihvatili ponuđeno poravnanje.

“Zaposleni u Aerodromima Crne Gore su se tokom 2019, putem sindikalnih predstavnika, u više navrata obraćali upravi ACG, sa zahtjevima da se pitanje potraživanja iz radnih odnosa riješi. Napominjem da je tada postojala volja kod gotovo svih zaposlenih, da se putem sporazuma o vansudskom poravnanju, pristane i na višestruko manje iznose od onih koji pripadaju po kolektivnom ugovoru. Nažalost, uprava ACG tada nije pokazala menadžerski mentalitet, odnosno nije našla za shodno da u razumnom roku izađe sa konkretnim predlogom. Razočarenje zaposlenih koje je proizašlo iz jednog ovakvog, slobodno mogu reći, ‘nedomaćinskog’ odnosa, od uprave ACG, rezultiralo je pokretanjem brojnih sudskih sporova”, kazao je Radulović u reagovanju na izvještaj revizora.

On navodi da je na konačni iznos gubitka Aerodroma značajno uticalo odugovlačenje spora i broj ročišta.

“Kada govorimo o kumulativnom iznosu vezanom za ova potraživanja, kao bitnu činjenicu navodim i da je uprava ACG angažovala advokata Milorada Janjevića kao pravnog zastupnika, čijim pravnim radnjama je došlo do prolongiranja svih ovih sudskih sporova po najrazličitijim pa i najbanalnijim razlozima. Kao jedan takav razlog navodim i višemjesečno izbjegavanje uprave ACG da po sudskom nalogu dostavi materijale za vještačenje, među kojima i evidencije prisutnosti na radu, evidencije prekovremenih sati, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, itd. Ovakvim radnjama se broj ročišta značajno uvećao, a time konsekventno i sudski troškovi, koje će na kraju morati da plate ACG. Kažem - morati, jer već postoje pravosnažne presude u korist zaposlenih, a kako su u pitanju isti osnovi, ostale presude u korist zaposlenih tek slijede. Ovo za posljedicu ima enormno visoke, mogu reći milionske honorare advokata Milorada Janjevića što je, ako uzmemo u obzir da je cilj njegovog angažovanja od uprave ACG minimalizacija troškova, najblaže rečeno nelogično, a svakako za neku ozbiljnu analizu u budućnosti”, naveo je Radulović.

Traže da DRI provjeri poslovanje Aerodroma

Radulović navodi da je Sindikat ACG, po ovom i mnogim drugim osnovima, podnio inicijativu Državnoj revizorskoj instituciji, tražeći vanrednu reviziju Aerodroma.

“Na kraju - da građani Crne Gore ne bi stekli predstavu da su Aerodromi Crne Gore u problemu zbog zaposlenih, koji kroz pravne institucije Crne Gore pokušavaju da ostvare svoja prava, smatram da fokus treba da bude na poslovnim odlukama uprave ACG, kao što su: investicije ACG, prekomjerno zapošljavanje, nezakonitosti pri donošenju Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta itd.,” istakao je Radulović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, DRI je inicijativu Sindikata dobila nakon što je urađen plan revizija. Vanredna revizija je moguća, a može je zatražiti i vlasnik, u ovom slučaju Vlada.

Bonus video: