Slučaj kupovine brodova predali SDT-u i Skupštini

Iz Ministarstva je saopšteno da su za kupovinu četiri broda, za dvije brodske kompanije, uzeti krediti kod kineske Eksim banke, vrijedni više od 110 miliona dolara

15482 pregleda 271 reakcija 25 komentar(a)
Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, Foto: Gov.me
Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, Foto: Gov.me

Ministarstvo kapitalnih investicija predalo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i crnogorskom parlamentu informacije o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi sa kupovinom brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu, kao i pozajmicama Vlade za otplatu kredita kineskoj Eksim banci.

Iz Ministarstva je saopšteno da su za kupovinu četiri broda, za dvije brodske kompanije, uzeti krediti kod kineske Eksim banke, vrijedni više od 110 miliona dolara.

„Vlada je 2010. i 2013. godine izdala garancije za te poslove, ali bez sprovođenja postupka da li se radi o državnoj pomoći, na šta je bila obavezna tadašnjim Zakonom o državnoj pomoći. Nakon toga, prethodne Vlade su u više navrata dodjeljivale neprijavljenu, odnosno nezakonitu, državnu pomoć brodskim kompanijama, kako bi opravdali njihovo nerentabilno poslovanje i kontroverznu nabavku brodova“, kazali su iz Ministarstva.

Sadašnja Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija, prema riječima njihovih predstavnika, neće dozvoliti da odgovorni za štetu koja je nastala neodgovornim odnosom bivše Vlade i resornih ministarstava, kao i uprava brodarskih kompanija koje su u većinskom državnom vlasništvu, ostanu neprocesuirani.

Povezani članci

22. Januar 2021.

Tužbe protiv onih koji su uništili Barsku plovidbu

„Zbog toga zahtijevamo i od SDT-a i od Skupštine, da u skladu sa svojim nadležnostima, pokretanjima tužilačke i parlamentarne istrage, ispitaju ove slučajeve koji mogu dovesti do dodatne štete za budžet u iznosu od više desetina miliona eura“, zaključuje se u saopštenju.