Ski centar "Lokve" počeo da radi: Posjeta rekordna, uprkos opstrukcijama

Prethodni vlasnici su za pripremu staza i početak skijaške sezone na Lokvama redovno dobijali značajne novčane stimulacije od države. Novi kažu da ne traže ništa, osim da ih niko ne ometa u poslu

22538 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Ski-centar, hotel “Lokve”, Foto: Tufik Softić
Ski-centar, hotel “Lokve”, Foto: Tufik Softić

Ski centar “Lokve” kod Berana startovao je sa radom, uprkos brojnim administrativnim barijerama i problemima sa kojima se susreću novi vlasnici.

Jedan od njih, Dejan Guberinić, kazao je da se nada da bi ova sezona mogla biti i najbolja od kada su oni vlasnici skijališta.

“Imali smo rekordan broj posjetilaca i možemo reći da smo, što se posjete tiče, više nego zadovoljni. Ovakav start nam obećava jednu skijašku sezonu, za razliku od prethodnih”, kaže Guberinić.

On vjeruje da su i brojni posjetioci iz Berana i susjednih gradova koji gavitiraju ovom skijalištu, zadovoljni.

“Potrudili smo se da staze dobro pripremimo. Svaki dan, nakon završetka rada uspinjače, radnici ih uređuju za sjutra. Zasada sve funkcioniše kako treba i meni se čini da odavno ovo skijalište nije imalo ovoliko posjetilaca koliko ima ovih dana”, kazao je Guberinić.

Za njega je posebno važno, tvrdi, to što su pripreme za skijašku sezonu odradili sami, bez ikakve pomoći, dok sa prethodnim vlasnicima nije bilo tako.

“Ako ćemo istini za volju, prethodni vlasnici su za pripremu staza i početak skijaške sezone redovno dobijali značajne novčane stimulacije od države. Mi ne tražimo ništa, samo ne želimo da nas niko ne ometa u poslu“, kaže ovaj preduzetnik.

Prema njegovim riječima, Ski-centar “Lokve”, kao jedan od najstarijih ski-centara u Crnoj Gori, ne samo da ima perspektivu, već je u daleko boljoj poziciji od novih ski-centara koje je sada stara Vlada forsirala ulažući milione eura.

On je proteklih godina bio nepravedno zapostavljen, a Guberinić očekuje da mu nove vlasti i resorno ministartsvo poklone dužnu pažnju u rješavanju elementarnih uslova za ulaganja i razvoj.

“Ne tražimo mi, niti smo sve ove ogdine tražili, novčanu pomoć. Tražimo samo da se ispoštuje Zakon o skijalištima i da nam država omogući da možemo nesmetano da tokom ljeta i jeseni pripremamo staze za skijašku sezonu”, kaže Guberinić.

On objašnjava da je tim zakonom jasno precizirano kako se uređuju staze i koliko mora od uspinjače biti udaljeno rastinje.

“Mi smo bili u situaciji da nas privatni vlasnici zemljišta tuže zbog posječene smrče na stazi, pa čak i niskog rastinja. Mi ne tražimo da neko oduzme sadašnjim vlasnicima zemlju niti da je nama pokloni, ali da se samo ispoštuje Zakon o skijalištima, i da tokom sezone mi možemo nesmetano da ih eksploatišemo. Ako ih ne pripremimo tokom ljeta i jeseni, staze se zimi ne mogu koristiti”, kaže Guberinić.

Prema njegovim riječima, o odnosu države prema skijalištu u Beranama najbolje govori podatak da stari ministar turizma za četiri godine, od kada su oni kupili ovaj ski-centar, nikada nije došao da ih obiđe, niti se udostojio da im odgovori na bilo koji dopis koji su slali.

“I ne samo to. Nego je bivši predsjednik Vlade Duško Marković jednom prilikom izjavio kako Ski-centar ‘Lokve’ nema perspektivu. Nas je to povrijedilo, ali su nam bili jasni njegovi motivi da tako nešto kaže. Čovjek se jednostavno zalagao za skijalište u svom rodnom gradu”, kaže Guberinić.

Braća Guberinić, od kojih je jedan preduzetnik u Švajcarskoj, nakon što su kupili ski-centar ‘Lokve’, samo za plate za nekoliko radnika za četiri prethodne godine izdvojili su oko dvjesta hiljada eura.

“Umjesto da budemo stimulisani, Ministartstvo turizma nam nametne nekakav poseban porez na hotel koji je navodno od posebnog turističkog značaja, a koji mi još nijesmo rekonstruisali. A taj porez je toliko da se to godišnje ne može zaraditi”, priča Guberinić.

On ističe da nema ništa protiv toga da se uloži u Rožaje šesnaest miliona eura, i još desetine miliona eura u druge započete ski-centre u drugim gradovima na sjeveru, samo da nova Vlada pusti njih da rade bez barijera.

“Pozivamo novog resornog ministra da kada dođe u Berane, ne zaobiđe naš ski-centar. Da se uvjeri kakav resurs predstavlja ova ova planina, sa prilazom sa magistralnog puta”, kaže Guberinić.

Ulagali u privilegovane, nas izbjegavali

Ski-centar “Lokve”, sa istoimenim hotelom, nalazi se na planini Cmiljevici, na nadmorskoj visini od 1350 do 1700 metara, i mogućnošću širenja prema višim vrhovima. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Svoj procvat je doživljavao osamdesetih godina, kada je predstavljao otkriveni biser za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj neposrednoj blizini.

Zatim je uslijedila nesrećna i pljačkaška privatizacija, pa onda kupovina od strane jednog ruskog biznismena, prevaranta.

I kada je konačno došao u ruke braće Guberinić i kada su se rodile nade da mu se može vratiti stari sjaj i značaj na turističkoj mapi, stara Vlada se prema Beranama ponašala kao maćeha.

Pod neformalnim izgovorom da treba ulagati u ski-centre na preko dvije hiljade matara nadmorske visine, planirani su i izdvajani milioni za opštine koje su pod kontrolom DPS i njenih političkih satelita.

“Ne želimo nikavu političku priču ovdje da pravimo. Mi želimo samo da se profesionalno bavimo ovim poslom. Ali, kako objasniti da neko ulaže milione eura u skijalište ‘Kolašin 1600’, a naša staza, gdje smo planirali, ako sve bude kako treba, da produžimo uspinjaču, izlazi na skoro dvije hiljade metara”, kaže vlasnik Ski-centra “Lokve”.

Bonus video: