Novac traže i kupci stanova

Poreska uprava je zahtjev za uvođenje stečaja u “Ave Maria Koljčević” podnijela još 12. juna ove godine. Prethodno je PU preduzimala mjere prinudne naplate, ali nije bilo moguće naplatiti dospjeli poreski dug od 648.372 eura
132 pregleda 1 komentar(a)
Ave Marija Koljčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ave Marija Koljčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.12.2017. 19:50h

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za kompaniju “Ave Maria Koljčević” ni juče nije održano u Privrednom sudu zbog novih pristiglih prijava, koje još nijesu obrađene, već je odloženo za 17. januar. Stečajni upravnik Dragan Smolović saopštio je “Vijestima” da je stiglo ukupno 47 prijava potraživanja, a među novim prijavama su fizička lica koja su prijavila svoja potraživanja od ove bivše građevinske firme.

“Fizička lica potražuju ukupno oko 1,5 milion eura”, naveo je Smolović.

Najveći broj fizičkih lica, kako saznajemo nezvanično, imaju potraživanja koja se kreću u iznosu od oko 150.000 eura. Radi se navodno o ljudima koji nijesu mogli doći do stanova koje je za njih gradila ova građevinska firma.

Najveće potraživanje u ovom stečajnom prijavila je Poreska uprave Crne Gore u iznosu od oko 8,5 miliona eura. To potraživanje nije obezbijeđeno i država će, u ovom stečajnom, postupku najvjerovatnije ostati “kratkih rukava”.

Privredni sud donio je sredinom septembra rješenje o uvođenju stečaja u preduzeće “Ave Maria Koljčević”, upravo na predlog Poreske uprave zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 648.000 eura.

Tada je kompanija već bila u blokadi na iznos od 7.631.229 eura i to neprekidno osam godina i šest mjeseci.

Poreska uprava je zahtjev za uvođenje stečaja u “Ave Maria Koljčević” podnijela još 12. juna ove godine. Prethodno je PU preduzimala mjere prinudne naplate, ali nije bilo moguće naplatiti dospjeli poreski dug od 648.372 eura.

Osnivač ove firme 2002. godine bio je Pjetar Koljčević. On je “napustio” firmu u aprilu 2011. kada je već dvije godine bila u blokadi i počela da gomila milionski dug prema državi. Kako je kasnije saopštio, on je firmu besplatno ustupio Milošu Živaljeviću, koji se od tada zvanično vodi kao vlasnik u Centranom registru kompanija.

Bonus video: