Radunović: Obezbijeđena fiskalna stabilnost; DF: Cijeđenje suve drenovine od crnogorske sirotinje

Da li premijer Duško Marković potcjenjuje inteligenciju svih nas kada priča o ekonomskom napretku ili nema realnih dodirnih tačaka sa životom prosječnog građanina. Ako nam je dobro zašto se povećava PDV i poskupljuje struja" kazala je poslanica DF, Branka Bošnjak
176 pregleda 3 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.12.2017. 18:18h

Ministar finasija Darko Radunović kazao je danas da je predlogom budžeta za narednu godinu obezbijeđena fiskalna stabilnost države i stabilno finansiranje obaveza koje ima država na stranom tržištu.

"Realan sam čovjek i mnoge stvari jesu za kritiku, ali moramo ih ispravljati. Napravili smo strategiju koja se bazira na štednji. Bilo bi bolje da imamo velika ulaganja kroz strane investcije, ali u ovim uslovima sa ovim budžetom imaćemo fiskalnu stabilnost i stabilno ćemo finansirati obaveze prema vani", kazao je ministar u završnom obraćanju u parlamentu koji je danas završio raspravu o predlogu budžeta za 2018. godinu.

Radunović je istakao da mnoge njegove kolege nijesu zadovoljne iznosima koji su im opredijeljeni, ali da se od toga više nije moglo.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) ocijenili su da crnjih i gorih dana građani u ekonomskom i socijlanom smislu nijesu doživjeli, te da sve što je Vlada uradila se zove "cijeđenje suve drenovine od crnogorske siroptinje".

Dodali su da, sa druge strane, izvršna vlast štiti lopove i tajkune i one koji plačkaju državne resurse ( šume, vode, rude...)

"Da li premijer Duško Marković potcjenjuje inteligenciju svih nas kada priča o ekonomskom napretku ili nema realnih dodirnih tačaka sa životom prosječnog građanina. Ako nam je dobro zašto se povećava PDV i poskupljuje struja" kazala je poslanica DF, Branka Bošnjak.

Branka Tanasijević (DPS) je naglasila da je predlogom budžeta stvoren finansijski ambijent za redovno finansiranje svih obaveza, dok je potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu kao pozitivne strane predloga budžeta naveo smanjivanje projektovanog deficita koji je manji u odnosu na prethodne godine.

On je istakao da se negativne karakteristike odnose na naslijeđene politike Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i da je to pitanje neophodno ozbiljno rješavati, kako bi Fond PIO bio održiv.

Parlament je bez većih diskusija završio raspravu i predlozima finansijskih planova šest regulatornih agencija za narednu godinu.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ukazao je na to da je 6. juna ove godine Komsiji za hartije od vrijednosti istekao mandat i da njen doskorašnji predsjednik Zoran Đikanović sada ima samo status zaposlenog u tom regulatoru.

Đikanović je danas najavljen kao predsjednik tog tijela koji će obrazlagati finansijski plan.

"Način na koji se brani izvještaj Komsije u parlamentu je sporan, jer je mandat predsjedniku i njenim članovima istekao. Uz to, biće problematični svi akti koji su od isteka mandata usvajani, ako ih je potpisivala Komsija. Postavlja se pitanje zašto se ne bira novi sastav Komsije", kazao je Damjanović.

On je ukazao na činjenicu da se novim predlogom zakona o tržištu kapitala predviđa rješenje da Komisja kojoj je istekao mandat nastavlja sa radom dok se nova izabere.

"Sa ovim predlogom zakonom koji je sada u parlamentarnoj proceduri se kasni više od godinu dana. Postojećoj Komisiji je već istekao mandat, sada imamo prazan prosator koji može puno da košta državu", ocijenio je Damjanović.

Prelević: Uspjeh je potpisivanje sporazuma sa Agencijom za saradnju energetskih regulatora

Predsjendik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević kazao je da je agencija ove godine postigla uspjeh potpisivanje sporazuma sa Agencijom za saradnju energetskih regulatora o učešću RAE u radnim tijelima te agencije.

"Time se nameću nove obaveze za 2018. godinu. Učešće naših eksperata u radnim tijelima Agencije za saradnju energetskih regulatora će doprinijeti značajnom jačanju kapaciteta RAE, jer ćemo biti obučeni i spremni za primjenu legislative i prije nego što bude obavezujuća za članice energetske zajednice. Uslovi za pristupanje treće zemlje toj agenciji su veoma rigorozni, između ostalog, to je procjena da aplikanrt postiže stabilan napredak u ispunjavanju zahtjeva, usvajanju i primjeni zakona u oblasti energetike koji su donijeti na nivou EU", istakao je Prelević.

Prema njegovim riječima, nijedan regulator, osim crngorskog nije uspio da ispuni ove uslove i stekne taj status, a da njegova zemlja nije postala članica EU.

Bonus video: