Abazović: Privrednici se neće više dijeliti na naše i njihove

"Zajednički cilj je ekonomski napredak Crne Gore", kazao je Abazović

59428 pregleda 216 reakcija 134 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Boris Pejović
Sa sastanka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2021. 13:47h

Vlada Crne Gore je otvorena za svaki fer biznis i u ovoj kriznoj godini koja će biti puna izazova i treba da nađemo zajednički imenitelj za odgovor na krizu.

Ovo je rekao potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa privrednicima u Vili Gorica u Podgorici.

"Privrednici će neće više dijeliti na naše i njihove. Zajednički cilj je ekonomski napredak Crne Gore. Vlada ne može ostvariti rezultate bez privrede, a ni biznisi ne mogu bez nas. Otvoreni smo za sve dobronamjerne inicijative", kazao je Abazović.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Boris Pejović

Sastanku su prisustvovali ministri kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ekonomskog razvoja Jakov Milatović, poljoprivrede poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Stijović i Mitrović
Stijović i Mitrovićfoto: Boris Pejović

Bojanić: Niko neće moći da traži pare od Vlade, a da ne zna da vodi svoj biznis

Bojanić je kazao da Vlada pazi da niko nema monopole, ni ulaz na mala vrata u Vladi.

"Svi će biti izjednačeni i niko neće moći da traži pare od Vlade, a da ne zna da vodi svoj biznis", rekao je Bojanić.

Milatović, Abazović i Bojanić
Milatović, Abazović i Bojanićfoto: Boris Pejović

Milatović: Niko ne može zamisliti Krivokapića ili nekog ministra da uzima reket i da se bavi korupcijom

Milatović je rekao da je Vlada donijela vladavinu prava što je jako važno za poslovanje.

"Siguran sam da niko od vas ne može zamisliti premijera Zdravka Krivokapića ili nekog ministra da uzima reket i da se bavi korupcijom. To je važno za fer poslovanje", rekao je Milatović.

On je kazao da Vlada očekuje od privrede redovno izmirenje obaveza prema državi i društveno-socijano odgovorno poslovanje.

Đurović: U Mojkovcu je izgrađena petlja od dva miliona koja ništa ne treba

Vlasnik kompanije "Cerovo" Goran Đurović je kazao da investicije treba pametno odrediti.

"U Mojkovcu je izgrađena petlja od dva miliona koja ništa ne treba, ali treba sve ostalo. Ili zgrada Monstata od 10 miliona eura", rekao je Đurović.

On je kazao da privreda očekuje smanjenje poreza i doprinosa na plate,mogucnost da svi sa bijele liste reinvestiraju porez na dobit, fleksibilniji zakon o radu i zapošljavanje najboljih u javnoj upravi.

Čelebić: Nedostaju kvalitetni kadrovi, problem su banke i IRF

Vlasnik kompanije "Čelebić", Tomislav Čelebić kazao je da je problem kvalitetnih kadrova koji nedostaju, te da je važna efikasna e-uprava.

"Problem su banke i Investiciono-razvojni fond (IRF). Razumijem rezervisanost, ali sve se svelo na reprogram kredita. IRF je zadnjih nekoliko godina bio podrška kroz projektno finansiranje bez koga se ne može ostvariti napredak" rekao je Čelebić.

Bokan zamjerio što je sastanak ograničen na sat vremena: Od izbora percepcija prema privredi nije dobra

Vlasnik trgovackog lanca "Voli", Dragan Bokan kazao je da je važna podrška poljoprivrednoj proizvodnji, a ocijenio je pozitivnim poruke koje su ministri poslali.

On je zamjerio što je sastanak ograničen na sat vremena jer ima mnogo otvorenih tema koje zahtijevaju nekoliko višesatnih sastanaka.

Bokan
Bokanfoto: Boris Pejović

"Razumijem ove promjene ali bih rekao da od izbora percepcija prema privredi nije dobra. Sad ste u prilici da svako odgovara ko nije radio dobro" ocijenio je Bokan.

Abazović je Bokanu odgovorio da je upravo cilj sastanka da se promijeni stav prema privredi i da se jaz ako ga ima prevaziđe i da se približe Vlada i privreda.

Objasnio je da je sastanak ograničen zbog epidemioloških mjera.

Rakčević: Podići minimalnu cijenu rada i formirati garantni fond

Vlasnik "Šajo grupe", Žarko Rakčević je rekao da zakon treba biti jednak za sve,da treba podići minimalnu cijenu rada i formirati garantni fond.

"Potreban je zakon o porijeklu imovine", istakao je Rakčević.

Abazovic je odgovorio da je predlog zakona spreman i da ce se uskoro prezentovati.

Goranović predložio sektorske sastanke: Možemo doći u tešku situaciju

Vlasnik mesne industrije "Goranović", Đorđe Goranović dao je predlog da sastanci budu u narednom periodu sektorski sa resornim ministrima.

"Pretrpjeli smo velike posljedice krize. Za sektor agrondustrije je važna predivljivost i da u ovoj krizi su važne interventne mjere države da bi kompanije opstale", istakao je Goranović.

On je rekao da je naše tržište malo i da mali poremećaji loše utiču na agrondustriju.

Ukazao je da su poreske stope izuzetno velike.

"Možemo doći u tešku situaciju. Zato je važna brza reakcija države da bi se sačuvali privredni subjekti", rekao je Goranović.

On je kazao da je potreban niži porez na dodatu vrijednost (PDV) na prerađevine od mesa, plaćanje PDV po realizaciji proizvoda, nastaviti reprogram kredita, uvesti kreditiranje za razvoj i da IRF obezbijedi konkurentan novac za saniranje posljedica krize.

Stijović: Pipremljen set mjera za poljoprivredne proizvođače

Sitijović je kazao da je važno da nađu mjere za bolji plasman domaćih proizvoda.

On je kazao da je pripremljen cijeli set mjera za poljoprivredne proizvođače.

"Moja vrata su otvorena za sve, da se nađe način da svi budu zadovoljni", rekao je Stijović.

Bojanić: Nema koncesija za nove mHE, neki su se prije nas igrali sa nabavkom brodova

Bojanić je kazao da nema koncesija za nove male hidroelektrane (mHE).

"Imamo problem u lošem rukovođenju firmi. Aerodromi Crne Gore su u gubitku za godinu 25 miliona zbog kovida i lošeg rukovođenja. Samo od 2015. do 2017. nije rađen revizorski izvještaj. Toliko o ozbiljnosti rukovođenja. Slažem se sa gospodinom Goranovićem da treba pomoć države, ali prvo da platimo ovo što moramo iz budžeta za 60 miliina za brodarske kompanije pa da vidimo šta će ostati. Neki su se prije nas igrali sa nabavkom brodova", istakao je Bojanić.

Milatović: Javni dug je visok i zbog sipanja iz budžeta u državne kompanije

Milatovć je kazao da su kamatne stope visoke zbog stanja u javnim finasijama.

"Javni dug je visok i zbog sipanja iz budžeta u državne kompanije. IRF je odbrio devet miliona pomoći u turizmu i to sa nekoliko velikih kompanija i šta ostaje za manje", rekao je Milatović.

On je najavio u četvrtak novi paket mjera za pomoć provredi, ali da tu neće biti mjere za IRF, već će njih naknadno u roku od mjesec dana predložiti.

Pižurica: Gledati naprijed u 2028.

Izvršna direktorica kompanije "Neregelia", Ljilja Pižurica je rekla da treba gledati naprijed u 2028. godinu, a ne na neke godine iza.

Radulović: Nisam vas glasao, ali u meni ćete imati partnera; Milatović: Ne praviti od turizma nuklearnu fiziku

Vlasnik kompanije "Montengro stars hotel group", Žarko Radulović kazao je da se slaže da nema naših i njihovih, jer smo svi u istom problemu zbog krize.

"Nisam vas glasao, ali u meni ćete imati partnera", poručio je Radulović.

On je kazao da je hotel "Splendid" dao državi 113 miliona eura za 15 godina i 385 miliona eura dobavljačima.

"I šta je onda mali kredit od IRF od dva miliona koji smo dobili", istakao je Radulović.

On je kazao i da je Poreska uprava stala u radu zadnjih 10-ak dana i da treba to ubrzati.

"Razumijem da vam njje lako", poručio je Radulović.

Predložio je da Vlada omogući plaćanje neto plata od januara do jula, a doprinosi da se plate kasnije u ratama.

Milatović je odgvorio Raduloviću da od sektora turizma ne treba praviti "nuklearnu fiziku".

"IRF je napravljen za pomoć malim biznisima, a ako ko može doći do kredita banaka onda su to veliki biznisi" poručio je Milatović.

Bulatović: Mora se vratiti radna nedjelja

Vlasnik firme Donator Zoran Bulatović je rekao da se mora vratiti radna nedjelja i da se u ovu turisticku sezonu ne može ući bez toga.

"To bi bio manji prihod za sve nas. Zakon o neradnoj nedjelji nije u prilogu izvozu Crne Gore i turizmu od koga svi zavisimo", rekao je Bulatović.

Stijović mu je odgvorio da je njegov lični stav da nedjelja treba biti radna, jer je prodaja domaćih proizvoda vazna u ovom vremenu i svako novo zaposlenje.

"Neradna nedjelja je luksuz koji je preskup,ali sistem još nije zreo za to. Imamo stav sindikata i prava radnika" kazao je Stijović.

Šćepanović: Neradna nedjelja je populistička mjera, da je država zakazala sa zaduženjem i privreda bi imala problem

Vlasnik "Ekspo grupe" Ljubomir Šćepanović rekao je je važna dosljednost u sprovođenju elektronske fiskalizacije i uvođenje fiskalne discipline u dampingu.

"Neradna nedjelja je populistička mjera. Naši zaposleni imaju slobodne dane, a sa ovom mjerom nas je država oštetila. Samo 6,5 miliona smo izgubili zbog toga, pa računajte koliko je to PDV-a" rekao je Šćepanović.

On je kazao da je odličan potez Vlade bio zaduženje od 750 miliona eura.

"To je bio srećan dan jer smo obezbijedili pare za dvije godine. Da je država zakazala sa tim i mi bi imali probleme i ne bismo bili ovdje danas", naglasio je Šćepanović.

Stijović: Vlada sugerisala forsiranje domaćih proizvoda

Stijović je kazao da je Vlada u cilju stimulacija domaće proizvodnje državnoj upravi sugerisala da u javnim nabavkama forsiraju domaće proizvode.

Bonus video: