Šehović: Država će biti neopravdano izložena trošku, zaduženje je 230 miliona eura veće od potrebnog

On je kazao da u Informaciji o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u prošloj ili ovoj godini, piše da je za potrebe finansiranja ovogodišnjeg budžeta potrebno obezbijediti 520 miliona eura nedostajućih sredstava

12987 pregleda 91 reakcija 91 komentar(a)
Šehović, Foto: Savo Prelević
Šehović, Foto: Savo Prelević

Država će ove godine biti neopravdano izložena trošku od oko 7,6 miliona zbog zaduženja koje je 230 miliona eura veće od potrebnog, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović. “Država je neopravdano izložena trošku od čak 7,1 milion eura kamate, koja će biti plaćena ove godine, kao i dodatnih 500 hiljada za pravne savjetnike koji su angažovani kao podrška za realizaciju emisije euroobveznica”, naveo je Šehović.

On je objasnio da se to može zaključiti nakon čitanja informacije, koju je javnost prvi put imala priliku da vidi zahvaljujući twitteru jednog nevladinog aktiviste.

Šehović smatra da bi u cilju razrješenja te dileme bilo korisno da se pokaže u kojem je zvaničnom Vladinom dokumentu konstatovano da nedostajuća sredstva u ovoj godini iznose 750 miliona eura.

On je kazao da u Informaciji o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u prošloj ili ovoj godini, piše da je za potrebe finansiranja ovogodišnjeg budžeta potrebno obezbijediti 520 miliona eura nedostajućih sredstava. "Nameće se pitanje zašto je zaduženje iznosilo 750 miliona eura, odnosno 230 miliona više od potrebnog, i da li je time državi nepotrebno nametnut godišnji trošak za kamatu od 7,1 milion eura", rekao je Šehović. On je podsjetio da tu informaciju, iz nekog razloga, još nijesu dobili svi šefovi poslaničkih klubova. “Zbog, kako se čini, nepotrebnog zaduženja od 230 miliona eura, porasla je i provizija preduzećima koja su angažovana oko realizacije emisije za čak 500 hiljada, pa umjesto milion iznosi oko 1,5 miliona”, saopštio je Šehović. On smatra i da bi bilo korisno da se objave podaci o tome ko je, kada i u kojem svojstvu dogovarao ugovorne uslove sa navedenim preduzećima i potpisivao ugovore sa njima.

Bonus video: