"IZNENAĐENI SMO OBAVJEŠTENJEM VLADE"

Odbor direktora EPCG: Do 10. februara odlučićemo kada će biti skupština akcionara

"Želimo da istaknemo da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta"

15173 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ivan Petrušić
Ilustracija, Foto: Ivan Petrušić

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore zakazaće skupštinu akcionara do 10. februara.

To je saopšteno nakon današnje sjednice Odbora direktora EPCG.

Jedina tačka dnevnog reda sjednice skupštine akcionara koju je tražila Vlada je smjena članova Odbora direktora i postavljanje novih.

U saopštenju Odbora direktora se navodi i da neće komentarisati "uvredljive kvalifikacije" ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, na račun Odbora i pojadinačnih članova.

"Ipak smo primorani da se oglasimo, jer se sada radi o kršenu Zakona što za posljedicu može imati nanošenje štete kompaniji, dodatne finasijske troškove i otvoranje mnogih pravnih postupaka. Umjesto posjete najboljoj nacionalnoj kompaniji od strane predstavnika Vlade, i upoznavanju sa dosadašnjim radom EPCG, te pripreme u očekivanoj primopredaji funkcija, uslijedile su, na žalost, uvrede, medijski pritisak i postupanje suprotno propisima", navodi se u saopštenju Odbora direktora EPCG.

Dodaju i da će svojim zaključcima informisati Vladu da, "ukoliko nastavi sa organizovanjem nezakonito zakazane Skupštine akcionara", da Odbor direktora "neće učestvovati u pripremi niti ovlastiti nadležene u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju sjednice, jer očigledno nema zakonskog utemeljenja".

Odbor direktora je nakon sjednice saopštio i da je "iznenađen obavještenjem Vlade Crne Gore o sazivu Skupštine akcionara" i navode da je suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima.

"U cilju upoznavanja javnosti, želimo da istaknemo da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta, u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici. U slučaju da Odbor direktora odbije takav zahtjev ili po njemu ne postupi u propisanom roku, akcionar ima pravo da se obrati nadležnom sudu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu, i sve to precizno pise u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas