Preispitati iznose naknada, razmotriti izmjene Zakona o reviziji

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da preispita ove naknada, kao i da razmotri izmjene Zakona o reviziji u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor, imenovanja i razrješenja članova revizorskog odbora

19243 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Vlada je usvojila informacija o članstvu u revizorskim odborima u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

Saopšteno je da su ove firme zadužene da u roku od mjesec imenuju nove revizorske odbore, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, uz obavezu da jedan od članova revizorskog odbora bude predstavnik države, koga predloži resorno ministarstvo, uz obavezno znanje iz oblasti računovodstva i revizije.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da preispita ove naknada, kao i da razmotri izmjene Zakona o reviziji u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor, imenovanja i razrješenja članova revizorskog odbora.

Saopšteno je da je analiza pokazala da trošak za naknade za članove revizorskih odbora iz sektora saobraćaja, energetike i rudarstva na mjesečnom nivou iznosi nešto preko 12.000 eura, uz nedosljednost i primjenu različite politike.

Konstatovano je da nije normirana mogućnost njihvog razrješenja, što stvara određenu pravnu nesigurnost i moguću opstrukciju prilikom razrješenja članova odbora, kao i da odabir njihov nije baziran na stučnosti i znanju.

Bonus video: