Smjene u željeznicama zbog lošeg upravljanja

Vanredne skupštine za promjenu odbora direktora. Resorni ministri danas o antikriznim ekonomskim mjerama

8194 pregleda 2 komentar(a)
Predložiti izmjene zakona: Sa sjednice na Cetinju, Foto: Saša Matić
Predložiti izmjene zakona: Sa sjednice na Cetinju, Foto: Saša Matić

Vlada je odlučila da sazove vanredne skupštine akcionara željezničkih preduzeća - Montekargo, Željeznička infrastruktura, Održavanja željezničkih voznih sredstava, Željezničkog prevoza da bi se imenovali novi odbori direktora.

Objašnjeno je da se staro rukovodstvo mijenja zbog lošeg upravljanja i negativnih finansijskih rezultata u dužem vremenskom periodu. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je imenovan za predstavnika državnog kapitala na vanrednoj skupštini akcionara Elektroprivrede (EPCG) koja je zakazana za 25. februar. Vršilac dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike biće Marko Adžić do imenovanja direktora ove uprave u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci. Ostavku je podnio Vladan Dubljević. Novi paket mjera pomoći građanima i privredi zbog korona krize vrijedan je oko 163 miliona eura, od čega je 40 miliona eura direktna budžetska podrška.

O paketu pomoći

To je kazao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji će danas sa ministrima finansija i poljoprivrede Milojkom Spajićem i Aleksandrom Stijovićem i sa državnim sekretarima predstaviti pomoć države.

Iz Vlade je saopšteno da su mjere usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva.

Milatović je podsjetio da će dio paketa koji se odnosi na ranjive kategorije obuhvatiti 100.000 građana, među kojima je više od 47.000 nezaposlenih, oko 50.000 penzionera čija penzija je do 222 eura i 8.000 korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice.

“Na predlog Vlade odlučili smo da umjesto do kraja maja važenje turističkih vaučera za prosvjetu i zdravstvo pomjerimo do kraja juna”, rekao je Milatović novinarima na Cetinju.

On je istakao da proširen opseg ugroženih djelatnosti za nekih 15 djelatnosti, za koje su subvencije povećane na 100 odsto minimalne zarade od 222 eura i da su tom mjerom željeli da očuvaju zaposlenost.

Među mjerama su subvencije pomoć ugroženim djelatnostima, za nabavku elektronskih kasa u projektu elektronske fiskalizacije, subvencije za turoperatore, novo zapošljavanje...

Vlada je izmijenila rješenje privremenom finansiranju za januar pa je za 4,63 miliona dolara koliko je plaćeno kineskoj Eksim banci po osnovu državnih garancija za Crnogorsku i Barsku plovidbu umanjila iznos tekuće budžetske rezerve, a ta suma je dodata na budžetsku poziciju otplata garancija u inostranstvu.

Promjene u revizorskim odborima

Vlada je tražila promjene u revizorskim odborima u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

Analiza je pokazala da trošak za naknade za članove samo u sektoru saobraćaja, energetike i rudarstva iznosi mjesečno nešto preko 12.000 eura, uz nedosljednost i primjenu različite politike. Iz Vlade je saopšteno da su preduzeća zadužena da u roku od mjesec imenuju nove revizorske odbore, uz saglasnost Ministarstva finansija i obavezu da jedan od članova bude predstavnik države, koga predloži resorno ministarstvo. Najavljeno je preispitivanje naknada te da će se razmotriti izmjene Zakona o reviziji u dijelu odredbi koje se odnose na odbor, imenovanja i razrješenja članova.

Bonus video: