Vlada daje zemljište u zakup za izgradnju solarne elektrane

„Nacrt tenderske dokumentacije obuhvata javni poziv kojim je definsano davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6,62 miliona metara kvadratnih, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 megavata (MW)“, navodi se u saopštenju Vlade
75 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.05.2018. 16:14h

Vlada je danas usvojila Informaciju o raspisivanju javnog poziva za davanje u zakup zemljišta u svojini države na lokalitetu Briska Gora u Opštini Ulcinj, radi izgradnje solarne elektrane.

Vlada je usvojila i Nacrt tenderske dokumentacije za davanje u zakup zemljišta u svojini države na tom lokalitetu.

„Nacrt tenderske dokumentacije obuhvata javni poziv kojim je definsano davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6,62 miliona metara kvadratnih, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 megavata (MW)“, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su kazali da se tenderom predviđa mogućnost zaključivanja ugovora o garantovanom otkupu električne energije, po tržišnim uslovima, čime se izbjegava mogućnost preuzimanja rizika od države u smislu uticaja na rast cijena električne energije za potrošače u Crnoj Gori.

„Osim toga, bitni elemetni tendeske dokumentacije su i kriterijumi koji definišu pravo učešća na tenderu i kriterijumi koji predstavljaju osnovu za vrednovanje ponuda“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i izmjene i dopune odluke o izradi državne studije lokacije „Dio sektora 66 – postojeća hotelska grupacija i modul I“ – Velika plaža.

Ugovor o izradi studije je već zaključen između Ministarstva održivog razvoja i turizma i firme Arhient, 26. decembra prošle godine, sa rokom za izradu plana od šest mjeseci.

„Međutim, kako bi se obezbjedile planske pretpostavke za realizaciju ugovora o zakupu kompleksa Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, zaključenog između Vlade, te kompanije i konzorcijuma Karisma, koji se nalazi u kontakt zoni prostora obuhvaćenog Državnom studijom lokacije „Dio sektora 66 – modul I“ – Velika plaža, odlučeno je da se ovaj prostor integralno sagleda kroz jedan planski dokument i da se, u skladu sa tim, proširi obuhvat planskog dokumenta čija je izrada u toku“, objansili su iz Vlade.

Programskim zadatkom se traži da na prostoru zahvata budu predvidjeni sadržaji koji će omogućiti visokokvalitetnu i dugoročnu valorizaciju tog dijela obale.

„To podrazumijeva planiranje površina za turizam, sportsko-rekreativne, uslužne, javne sadržaje i urbano zelenilo. Posebna pažnja biće posvećena razvoju infrastrukture koja omogućava punu implementaciju standarda ekološke i energetske održivosti i visok stepen autonomnosti“, rekli su iz Vlade.

Vlada je donijela i odluku o obrazovanju Savjeta za upravljanje projektom izrade Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

Bonus video: