Vlada usvojila Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju regionalne transportne mreže

Nurković je rekao da ugovor o uspostavljanju transportne zajednice u regionu Zapadnog Balkana predstavlja najznačajniji dokument u oblasti saobraćaja između Evropske unije (EU) i zemalja jugoistočne Evrope
127 pregleda 1 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Vlada Crne Gore
Osman Nurković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.12.2017. 15:15h

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju regionalne transportne mreže, kojim se potvrđuje posvećenost zemalja regiona agendi povezanosti i dobrosusjedskim odnosima, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da je šest zemalja Zapadnog Balkana potpisivanjem tog ugovora potvrdilo posvećenost agendi povezanosti, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

Nurković je rekao da ugovor o uspostavljanju transportne zajednice u regionu Zapadnog Balkana predstavlja najznačajniji dokument u oblasti saobraćaja između Evropske unije (EU) i zemalja jugoistočne Evrope.

On je podsjetio da je ugovor potpisan u julu na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Trstu, nakon 13 godina saradnje u okviru Memoranduma o razumijevanju za razvoj glavne saobraćajne mreže u jugoistočnoj Evropi, koji je potpisan 2004. godine. Taj dokument su u Luksemburgu potpisali predstavnici EU, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova.

„Taj memorandum je do danas prestavljao kamen temeljac politike djelovanja EU prema zemljama Zapadnog Balkana u oblasti saobraćajne politike, čiju će ulogu sada preuzeti ugovor o saobraćajnoj zajednici, uz mnogo značajnije obavezivanje potpisnica i ambiciozniju agendu", dodao je Nurković.

On je dodao da se to odnosi na usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU, realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i takozvanih mekih, odnosno reformskih mjera za bolje funkcionisanje saobraćaja i trgovine i promovisanje saradnje u oblasti glavne i pomoćne infrastrure, koja se odnosi na indikativno proširenje transevropske transportne zajednice, sveobuhvatne i osnovne mreže prema Zapadnom Balkanu.

Bonus video: